Mojfaks.hr u Vijesti

DEBAKL! Povratak u školske klupe: U ovoj županiji nijedan učenik nije se pojavio na nastavi

Odlukom Vlade odlučeno je da nastava u školama za djecu nižih razreda čiji roditelji rade počinje u ponedjeljak 11.svibnja.

12. svibnja 2020 17:36
DEBAKL! Povratak u školske klupe: U ovoj županiji nijedan učenik nije se pojavio na nastavi

DEBAKL! Povratak u školske klupe: U ovoj županiji nijedan učenik nije se pojavio na nastavi Foto: MojFaks

Nakon odluke Vlade, zagrebački Ured za obrazovanje donio je odluku da se nastava u zagrebačkim školama neće izvoditi, već će se djeca u zagrebačkim školama samo čuvati. A prema objavljenoj analizi Sindikata hrvatskih učitelja, roditelji diljem Hrvatske ipak su odlučili djecu 11. svibnja ostaviti kod kuće kao i prethodna dva mjeseca. 

...Na kraju školske godine ipak se neće nositi pidžame? Povratak u \'prave\' učionice, ali samo za jednu skupinu učenika!...


Prema analizi Sindikata hrvatskih učitelja o dolasku učenika prvog dana škole (ponedjeljak 11. svibnja), provedenoj na uzorku od 551 osnovne škole u Hrvatskoj, prvi dan nakon gotovo dva mjeseca "nastave na daljinu" u školu je došlo 1,77 posto učenika.

Najviše ih je u Zadarskoj županiji (3,90%, odnosno 262 učenika od 6.714 ukupno), a slijede Grad Zagreb (3,42%, odnosno 1.084 od 31.693 ukupno) i Ličko-senjska županija (3,42%, odnosno 50 učenika od 1.463 ukupno). 

...Umjesto kupanja i sunčanja – pisanje ispita? Ništa od svibnja, evo kad će se najvjerojatnije pisati državna matura...


U Istri niti jedan učenik nije došao u školu


U Istarskoj županiji od 7.643 učenika niti jedan nije došao na nastavu i to je jedina županija u Hrvatskoj u kojoj se nijedna škola nije morala otvoriti.Niske brojke bilježe i Koprivničko-križevačka županija (0,10%, odnosno 4 učenika od 4.176 ukupno) i Zagrebačka županija (0,12%, odnosno 15 učenika od 12.724 ukupno).


foto:Sindikat hrvatskih učitelja

Osvrćući se na brojke iz Sindikata hrvatskih učitelja su poručili:

"Nastavno uz ovaj, očekivano nizak, postotak učenika dobiven na uzorku od 551 osnovne škole te izjave predstavnika MZO-a da se vodi \'kampanja – nemojte slati djecu u školu\', samo podsjećamo da su ti isti predstavnici MZO-a (uključujući i samu ministricu) u svojim ranijim izjavama više puta naglasili kako roditelji, u Izjavi o dolasku učenika u škole, moraju potpisati da su pročitali upute HZJZ u kojima jasno stoji \'potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave kod kuće, u svim situacijama kada je to moguće\'. Ranije navedeno jasno pokazuje da ministrica, osim što uspješno vodi kampanju prebacivanja odgovornosti, očito smatra da Upute HZJZ-a i svoje vlastite Preporuke (u kojima je navedeno da se iste \'ne mogu razmatrati odvojeno od uputa HZJZ\') ne bi trebalo provoditi jer uvažavanje istih predstavlja \'neodgovorno ponašanje\'. Sva daljnja objašnjenja smatramo suvišnima."

A.Z.
foto: Shutterstock By Anna Nahabed

Još vijesti