Mojfaks.hr u Vijesti

Prepisivanja na fakultetima: profesori nemoćni pred pametnim telefonima i aplikacijama

Najnoviji slučaj opisao je na svom blogu Miroslav Joler, profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci. Uhvatio je studenta kako na ispitu vara pomoću Whatsappa.

31. ožujka 2014 12:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Uhvatio sam nedavno studenta u činu varanja na pisanom ispitu. Mobitelom je fotografirao ispitni list i preko aplikacije WhatsApp slao zadatke svojim pomoćnicima koji su se nalazili na udaljenoj lokaciji, a oni su mu istim načinom vraćali bilješke za koje su vjerovali da su rješenja ispitnih problema", stoji na blogu ovog profesora.



Profesor Joler je istaknuo kako je napravio preslike dopisivanja s mobitela studenta koji je varao na ispitu te da je uz detaljan opis sve prijavio Stegovnom povjerenstvu te je izvijestio Fakultetsko vijeće, prenosi Večernji list.


"Morao sam ovo prijaviti iz principijelnih razloga, a zbog blatantnoga kršenja ispitnih pravila i akademske čestitosti, ali i s motivacijom da se preko ovoga slučaja upozori na zabrinjavajuće perspektive koje nas u skoroj budućnosti čekaju u kontekstu osiguravanja regularnosti pisanih ispita. Da nisam, ti bi (i drugi) studenti, bez imalo grižnje savjesti, taj prijestup ponovili već sutra na nekom drugom ispitu, prekosutra na nekom trećem ispitu, jer odnos nastavnik-student na ispitu percipiraju kao igru policajaca i lopova, a ne kao moralni kodeks kojega se treba pridržavati čak i da vas nitko ne motri."


L.B./izvor: Večernji list

foto: http://blog.mjoler.info/

Još vijesti