Vodič za brucoše

Primjer političarima: načelnik svaku plaću daruje studentima

MojFaks | Vijesti, 03.11.2015.Primjer političarima: načelnik svaku plaću daruje studentima

Kada se ovaj poduzetnik prije nešto više od tri godine kandidirao za načelnika općine Olovo, izjavio je da će, ako dođe na tu funkciju, raditi besplatno. Mnogi mu tada nisu vjerovali – mislili su da je obećanje samo predizborni trik.

Međutim, već u studenom 2012., nakon isteka prvog mjeseca na funkciji načelnika, Đemal Memagić je pokazao da misli ozbiljno.

Ovaj je čovjek uspješni poduzetnik, vlasnik kompanije Alma Ras koja zapošljava skoro tisuću ljudi. Općinskoj službi za financije predao je nalog po kojemu svoju plaću u iznosu 2,500 konvenrtibilnih maraka preusmjeri u stipendiranje učenika i studenat. Istu stvar nastavio je raditi do danas, objavljuje Al Jazeera.

U intervjuu je objasnio što stoji iza takve odluke: "Ja sam rano ostao bez oca, sa samo 14 godina, a iza mene su bile dvije mlađe sestre i brat, tako da sam, u neku ruku, kao najstarije muško u kući, u to doba postao i roditelj. Rano sam se počeo brinuti za njih i uvijek sam želio da nam neko pomogne da se odškolujemo. Zbog nedostatka finansija, a ne zbog nedostatka želje i volje, ni sam nisam uspio dovršiti školovanje o kojem sam sanjao."


No, iako se nije odškolovao do kraja, danas je uspješan poduzetnik: "Danas, kada imam svoju kompaniju, kada sam u stanju osigurati plate za 950 radnika, nemam potrebe uzimati platu načelnika, niti bilo šta drugo što drugi uzimaju.
Također, osim plata, koje preusmjeravam za stipendije, sve ostalo što dobijem – naknadu za topli obrok, dnevnice za putovanja, regres… dajem u humanitarne svrhe.
Ne pitam 'ko su ta djeca koja dobiju stipendije, koje je njihovo ime, iz kojeg su sela… samo mi je stalo da se školuju. Jedino što od njih tražim je da i oni nekad nekom pomognu. Ništa mi više ne treba.
"

Stipendije ipak dijeli po određenim kriterijima, a prisjetio se i koliko je dosad već izdvojio za financiranje učenika i studenata: "Svake godine raspišemo konkurs i priortet imaju oni koji se školuju za deficitarna zanimanja za lokalnu zajednicu i, naravno, najbolji učenici, odnosno studenti. Do sada sam za stipendije dao oko 75 hiljada maraka.
U 2013. stipendirao sam pet studenata i deset učenika. Visina stipendija za studente je iznosila 170, a za učenike 120 KM. Te prve godine nije se prijavilo dovoljno kandidata, jednostavno zbog toga što ljudi nisu vjerovali u moje predizborno obećanje. A kada su vidjeli da ga ja ispunjavam, iduće, 2014. godine, puno više ih se prijavilo. Tada je stipendiju dobilo17 studenata i 40 učenika. Učenici su jednokratno dobili po 400 KM, a studenti po 500 KM. Lani je dodijeljeno 99 stipendija i to 77 za učenike i 22 za studenta, i to tako da su učenici dobili po 200 KM jednokratno, a studenti 400 KM. Upravo je u toku konkurs za ovu školsku godinu.
"

Naravno da su roditelji zahvalni jednako kao i učenici i studenti: "Djeca su zahvalna, a i njihovi roditelji. Često dođu i pojedinačno da se zahvale. Ustvari, mislim da čovjek ne bi ovo trebao javno ni iznositi, niti za to tražiti zahvalnost. Neka Bog to upiše u dobra djela..."

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Al Jazeera
foto: Freeimages


Đemal MemagićOlovopoduzetnikstipendiranje učenika i studenata


Prati nas na Instagramu!