V.K. u Vijesti

Europarlament na nogama! Mladima omogućiti besplatna testiranja na covid: 'Studenti bi putovali, a nemaju novca za testove'

Europski parlament razmatra mogućnost besplatnog testiranja na COVID za studente i mlade.

3. svibnja 2021 12:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prošli se tjedan održala plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj se razgovaralo o osiguravanju besplatnog testiranja na Covid-19 kako bi se omogućila mogućnost putovanja studentima i mladima koji nisu prioritetna skupina za cijepljenje, a uz to raspolažu skromnijim financijskim sredstvima.

Kako piše Slobodna Dalmacija, za ovu usvojenu rezoluciju o dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti testa na COVID-19 glasalo je 616 ljudi za, dok je samo 29 glasova bilo protiv i 45 suzdržanih. Uz to, Parlament je pozvao države članice i Komisiju da omoguće besplatna testiranja za građane u glavnim prometnim čvorištima i velikim turističkim odredištima. U raspravi se istaknulo kako je cjenovna pristupačnost posebno važna za studente i mlade ljude koji žele putovati; bilo turistički ili poslovno.

Naplata testova građane dijeli na one prvog i drugog reda


Među govornicima je bio i Hrvatski eurozastupnik Valter Flego koji je istaknuo visoke cijene testova u Hrvatskoj. "U Hrvatskoj trenutno iznose od 500 do 750 kuna po jednom PCR testu, odnosno oko 150 kuna za antigenski. Kako digitalna zelena potvrda ne bi dovela do nejednakosti i diskriminacije građana koji nisu cijepljeni, testiranje, kao i cjepivo mora biti besplatno. U suprotnom, mnoge si obitelji ovoga ljeta neće moći priuštiti odlazak na godišnji odmor. U trenutnoj situaciji to znači i do 600 eura dodatnog troška za četveročlanu obitelj", izjavio je.


>>>Stariji na moru, mladi u lavoru? Studenti neće biti cijepljeni do ljeta pa neće moći putovati: 'Uvođenje COVID-putovnica nije fer!'<<<


Nadalje, Flego se osvrnuo na moguću ekonomsku diskriminaciju osoba koje nisu cijepljene, stoga kaže kako se ovom Rezolucijom pozivaju članice da u svrhu izbjegavanja iste moraju osigurati  univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje za građane koji nisu prioritetna skupina. Kako ističe, u suprotnom bismo građane dijelili na one prvog i drugog reda, a to je danas neprihvatljivo.

Mladi nisu prioritetna skupina, a nemaju novca za često testiranje


Nizozemska zastupnica i članica Zelenih, Tineke, složila se s našim zastupnikom komentirajući kako testovi moraju biti lako dostupni i besplatni prvenstveno zbog sprječavanja bilo kakve vrste diskriminacije.

Na raspravi se oglasila i predstavnica Vijeća Ana Paula Zacarias koja smatra kako bi se besplatno testiranje moglo ostvariti financijskim poticajima Europske unije, ali i zajedničkom nabavom ovih testova svih članica Unije. "Dosad je financiranjem iz Europske unije osigurano čak 20 milijuna brzih antigenskih testova u vrijednosti od 100 milijuna eura, a prednost je i što su u siječnju upravo ti testovi priznati u svim državama članicama", istaknula je Zacaris. "Sigurna kako Komisija neće na tome stati", dodala je. Osim toga, zastupa stajalište da bi zemlje članice morale smanjiti ili ukinuti stopu PDV-a na testove na COVID.


>>>Cjepivom do privilegija: Ulazak u restorane, avione, kina, obrazovne institucije – DA, ali samo nakon cijepljenja? Počela žestoka rasprava…<<<


Rumunjski zastupnik i član Europske pučke stranke Cristian Silviu Bușoi osvrnuo se na financijske probleme mladih te je rekao da je "vrlo važno imati lak pristup testiranju". "U nekim su zemljama PCR testovi izuzetno skupi što stvara poseban problem mladima koji nisu prioritetna skupina za cijepljenje, a nemaju novca za stalno testiranje. Pristup testovima bez naknada prvenstveno moraju imati djelatnici i polaznici škola i sveučilišta", istaknuo je Bușoi.

"Trošak testa brine zastupnike, prvenstveno zbog studenata i ostalih mladih u sličnoj situaciji",  dodala je za kraj sjednice predstavnica Vijeća Ana Paula Zacarias.

Također, zaključili su kako moraju imati otvoreni dijalog po ovom pitanju, kako bi što bolje riješili ovaj problem, ali uz sva zakonska i pravna pravila. Sljedeći je korak pregovaranje i proces dijaloga između Parlamenta i vijeća kako bi se potencijalno postigao dogovor prije početka turističke sezone.

izvor: Slobodna Dalmacija

Još vijesti