V.K. u Vijesti

Nikad viđeno! Profesora na fakultetu dočekao nevjerojatan paket: Zbog sadržaja se umiješala i policija

Paket mu je dostavljen prije godinu dana, a profesor ga je otvorio tek sada. Fakultet ga misli izložiti.

23. prosinca 2021 12:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pandemija koronavirusa sve nas je zatvorila u naše kuće, sobe i stanove. Jedno vrijeme ljudi nisu išli na posao, ali ni na fakultete. Upravo zbog toga je profesor fizike sa gradskog koledža "New York" Vinod Menon tek nedavno provjerio svoju poštu i pošiljke koji su pristigli na poštanski pretinac njegovog ureda na fakultetu, a onda je uslijedio šok.


Profesor je otvorio tešku kutiju koja mu je pristigla još prošle godine i ostao u šoku – u paketu je bilo 180 tisuća dolara u gotovini (1.195.632 kuna). Kao i kod nas, ovaj semestar je i u SAD-u započeo "kontaktno". Kako je profesor stigao na svoja predavanja, odlučio je pokupiti i svu ostalu prašnjavu poštu koja mu je pristigla – pa i ovaj paket na kojem je bio datum slanja – 10. studeni 2020. godine, a bio je naslovljen na katedru fizike, na profesora Menona.


>>>Zanimljiva rasprava: Trebaju li vas drugi častiti kad izlazite jer ste 'student bez para'?<<<


Kako piše DailyMail, paket je bio toliko težak da je njegovo slanje koštalo 90 dolara (oko 598 kuna). U paketu su se nalazile novčanice od 50 i 100 dolara i pismo naslovljeno na profesora u kojem je anonimni pošiljatelj pokušao profesoru objasniti zašto je dobio ovoliku svotu novca, te u koje svrhe ih želi koristiti: za studente koji si ne mogu priuštiti visoke školarine, a žele studirati fiziku i matematiku na ovom fakultetu.


"Bio sam u šoku. Znam mnogo akademika i nikada nisam čuo za ovakvo nešto", kazao je Menon za The New York Times. "Nisam znao prima li fakultet gotovinu, pa nisam znao hoće li ga zadržati", pojašnjava.


Profesor Menon / Foto: screenshot via asrc.gc.cuny.edu


>>>Profesor na fora način dokazao da studenti ne čitaju silabuse: Evo kako su ostali bez prilike da zgrabe 350 kuna<<<


Pismo ostalo nepotpisano


"Pod pretpostavkom da ste malo znatiželjni zašto ovo radim, razlog je jasan", stoji u pismu u kojem se spominje da je donator iskoristio izvrsnu priliku da bude učenik u srednjoj školi "Stuyvesant", a potom na gradskome koledžu na kojemu je diplomirao i magistrirao fiziku i matematiku. Anonimni je autor nadodao da ga je učenje na obje institucije dovelo do "duge, produktivne, neizmjerno nagrađivane znanstvene karijere".  Pismo od dva paragrafa ostalo je nepotpisano, a ime koje je pisalo na povratnoj adresi, Kyle Paisley nije pronađeno u evidenciji fakulteta kao diplomanta.


Pokrenuli istragu za pošiljateljem


Sveučilišni dužnosnici i nastavno osoblje u sustavu CUNY, javnom obrazovnom sustavu čijim je dijelom i ovaj koledž, rekli su da je obilje gotovine prva vrsta donacije te vrste. Nakon daljnje istrage, načelnik Pat Morena, šef Odjela za javnu sigurnost na City Collegeu, zaključio je da je ime, Kyle Paisley, lažno. "Tko dobije 180 tisuća dolara, a osoba koja to šalje je anonimna?", upitao je načelnik.


Pismo namjenjeno profesoru / Foto: screenshot via dailymail.co.uk


Fakultet koji stvara nobelovce


Također je važno napomenuti da je donacija namijenjena Odjelu za fiziku, koji je u sklopu sveučilišta više od 100 godina. Albert Einstein je čak održao niz predavanja u Baskerville Hallu na fakultetu tijekom svog prvog posjeta SAD-u 1921. godine. Odjel je također dom troje bivših studenata koji su postali dobitnici Nobelove nagrade za fiziku: Robert Hofstadter, Arno Allan Penzias i Leon Lederman.


"Ludo je da je paket pun novca samo stajao u pošti, da je uopće i poslan poštom, osoba koja je ovo učinila zbilja vjeruje sustavu", kazao je profesor Menon koji je pazio da ne ostavi svoje otiske prstiju na novčanicama kada je otvorio paket.


Fakultet pozvao policiju


Kako nisu uspjeli ući u trag pošiljatelju, fakultet je alarmirao i policiju. Novac je donio kako bi se "mogao tretirati kao dokaz" nakon što je pohranjen u sef u uredu javne sigurnosti. Sveučilišni dužnosnici obavijestili su i policiju o paketu "kako bi vidjeli je li moguće da se radi o prihodima kriminalnih aktivnosti", nastavlja profesor. Iz policije su im uskoro javili da je novac podizan iz nekoliko banaka u posljednjih nekoliko godina i da nije povezan ni s kakvom kriminalnom aktivnosti.


Dvije stipendije svake godine – narednih 10 godina


Kao rezultat toga, Upravno je vijeće fakulteta dobilo dopuštenje da službeno glasa o prihvaćanju ovog pozamašnog iznosa, pa su ga i glasanjem prihvatili. "Ovo je apsolutno zapanjujuće, 180 tisuća dolara u gotovini u kutiji", komentirao je predsjednik uprave William C. Tompson prije glasovanja, a uz njega, članica uprave Lorraine Cortes-Vazquez komentirala je: "Moramo kutiji preliti broncom i staviti je u vitrinu kao najizdašniji dar."


Kutija s novcem / Foto: screenshot via dailymail.co.uk


Dr. Menon je komentirao da je novac značajan doprinos budućem razvoju njegovog odjela, otkrivajući da će ovaj novac omogućiti financiranje dvije pune stipendije svake godine u sljedećem desetljeću. Studenti stipendisti će, zauzvrat "morati nekako uzvratiti", po mogućnosti vršnjačkim mentorstvom.


>>>Brucoš pobijedio na sudu: Iskoristio skripte s faksa i napisao 10 stranica dugu tužbu protiv stanodavca<<<


I sam profesor je emigrant iz Indije


Profesor Menon, specijaliziran za nano i mikrofotoniku, prethodno je radio i surađivao s prestižnim američkim fakultetima, uključujući Sveučilište Princeton i Massachusetts Institute of Technology (MIT). Unatoč mogućnostima za provedbu istraživanja negdje drugdje, dr. Menon je rekao da je ostao u osoblju ovog koledža uglavnom zbog predanosti institucije da omogući pristup obrazovanju studentima iz različitih sredina, od kojih su mnogi imigranti.


Sam profesor emigrirao je u SAD iz Indije 1996. godine, a "mnogi njegovi studenti prvi su članovi njihovih obitelji koji imaju pristup visokom obrazovanju, a mnogi nikada nisu imali priliku raditi u laboratoriju", rekao je. "Faktor utjecaja podučavanja ovdje je puno veći", rekao je.


izvor: dailymail.co.uk

Još vijesti