L.B. u Vijesti

Profesor sablaznio javnost: Na prestižne fakultete 'upada' više učenika iz privatnih škola jer su – pametniji?

Učenici iz privatnih škola lakše upadaju na elitna sveučilišta poput Oxforda i Cambridgea jer su pametniji od učenika javnih škola, tvrdi profesor sa Sveučilišta u Sussexu.

12. svibnja 2021 15:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Razgovor s profesorom emeritussom sa Sveučilišta u Sussexu, Peterom Saundersom, objavljen na portalu konzervativaca ConservativeHome podigao je prašinu u tamošnjoj akademskoj javnosti. U ovom tekstu, u kojemu razlaže neke od zaključaka do kojih je došao i objavio ih u svojoj knjizi Social Mobility Truths, pokušava se obračunati s nekim, kako tvrdi, "mitovima" o engleskome društvu, posebice onima koji tvrde da djeca iz radničkih obitelji rijetko kada dobiju dobre poslove ili da se siromašniji učenici upisuju na elitna britanska sveučilišta.


>>>Ugledno sveučilište inzistira – ako se studenti žele vratiti na kampus morat će se cijepiti<<<


Naime, kako ovaj profesor tvrdi, razlog zašto učenici privatnih škola upisuju Oxbridge (Oxford i Cambridge) u disproporcionalno većem broju od učenika javnih škola leži u tome što su, u prosjeku, pametniji.


"Istina koju ne smijemo priznati"


"Ovo nikoga ne bi trebalo iznenaditi (na kraju krajeva, ovakva djeca uglavnom imaju jako uspješne roditelje). No, ovo je izgleda istina koju nikada ne smijemo priznati", nastavlja ovaj profesor.


>>>[FOTO] Je li ova najljepša studentska soba koju ste vidjeli? Pogledajte zašto su ove fotografije postale viralne<<<


Istraživanja pak pokazuju da učenici iz javnih škola uspjehom na fakultetima nadmašuju kolege koji su završili privatne škole. Primjerice, istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da učenici iz javnih škola koji državnu maturu riješe s odličnim uspjehom u prosjeku imaju bolje ocjene na fakultetu od vršnjaka iz privatnih škola, koji su jednako uspješno riješili maturu.


"U današnjoj Britaniji, talent i trud lako nadmaše društveno porijeklo. Ovo bismo trebali govoriti djeci umjesto da im punimo glave marksističkim bajkama o nepoštenim privilegijama i klasnome jazu", nastavlja dalje u svom članku Saunders.


Djeca uspješna samo onoliko koliko su im roditelji uspješni?


Dalje tvrdi da je društvena mobilnost u ovoj zemlji prosječna što se čitave Europe tiče te da je, s obzirom da mladi nasljeđuju radnu etiku i radne navike od svojih roditelja, moguće očekivati da će se u uspjehu djece zrcaliti uspjeh njihovih roditelja.


>>>Pitala kako bez posla platiti školarinu – ministar odgovorio: 'Nećemo da se sirotinja obrazuje, tko će mi kositi travu oko ranča?'<<<


Saunders dodaje da činjenica da ovakva sveučilišta upisuju i studente skromnijeg porijekla i financijskog zaleđa dokazuje da ni siromašniji mladi nisu diskriminirani kad su upisne kvote u pitanju.


"Mnogo je lakše glasačima reći da je sustav trul, ali da vi imate rješenje", piše Saunders. Tvrdi da se političari ne žele suočiti sa realnošću i priznati "da je sustav zapanjujuće otvoren, te da je jedini razlog zašto njihova si njihova djeca nisu uspjela osigurati top poslove taj da jednostavno nisu dovoljno inteligentna ili nisu bili dovoljno marljivi."

Još vijesti