L.B. u Vijesti

'U povijesti faksa to se nije dogodilo!' 157 studenata dobilo 5 na ispitu: Profesor želi poništiti rok, ali studenti se ne daju – evo što kažu

157 studenata medicine izašlo je na ispit iz kolegija Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje. Svi su dobili najvišu ocjenu.

9. veljače 2021 12:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zbog toga prof. dr. Semir Imamović, profesor Medicinskog fakulteta u Tuzli pokušava poništiti ispitni rok na kojemu je gotovo 160 studenata šeste godine medicine dobilo odličnu ocjenu. Kako kaže, ovo jednostavno nije moguće.


"Radim više od 10 godina – ne može se na ispitu znati apsolutno sve!"


"Ispit je održan u ponedjeljak, 1. veljače, a ja sam u utorak počeo pregledavati. Kada sam vidio da su svi testovi potpuno isti, da svi imaju točne odgovore, završio sam za otprilike 45 minuta. Naravno da sam odmah zvao i dekanicu da vidim što da radim jer je to zaista, ne sumnjivo, nego nevjerojatno", kaže za Avaz Imamović.


...Zbog terora jednog profesora: 'Ostao mi je jedan ispit do diplome – danas samo odlučio napustiti fakultet'...


Sumnja da se netko od studenata "dočepao" ispitnih pitanja i onda ih razdijelio među kolegama, ali nije mu jasno kako se to dogodilo. "Moderne tehnologije, hakiranje kompjutera, pošto sam ispit spremao na svom računaru na poslu", pokušava rekonstruirati priliku za ovaj scenarij.


Obavijest profesora kojim je pokušao poništiti ispit na kojemu su svi studenti dobili ocjenu odličnan... foto: screenshot via Studomat.ba


Kako kaže, našao se s predstavnicima studenata i pričali su skoro 2 i pol sata. Pokušali su naći rješenje, on ih je uvjeravao da su prepisivali, a oni njega da su svi fantastično naučili. "Ja sam ipak predavač na Medicinskom fakultetu već 12 ili 13 godina i ne može me nitko uvjeriti da se na jednom ispitu može znati apsolutno sve", ističe prof. Imamović.


Na kraju je odluka pala na Dekanat ili Senat, oni će odlučiti što će na kraju biti. "Ja iz principa ne bih napisao nikada 157 petica za koje mislim da nisu na pravedan način dobivene. Nudio sam im da ponove ispit, ako već znaju tako dobro, onda ćemo samo redoslijed pitanja izmijeniti", kaže Imamović i dodaje da su imali prilike za drugi ispit bilo kada do 13. veljače do kad traje rok.
Ističe da će uvijek reagirati na ovakve i slične stvari jer tako radi od početka svoje karijere. "Žao mi je zbog ove godine i korone, što studenti nisu imali praksu, zaista su uskraćeni, ali jedan tako važan predmet na ovako nepošten način ne mogu završiti. Pa oni su šesta godina, sutra će raditi sa mnom", zaključuje prof. Imamović.


"Ne želimo voditi medijski rat s profesorom!"


Povodom ovog medijskog istupa profesora Imamovića, redakciji portala Studomat stigao je demantij studenata. Kako kažu, s profesorom su se sastali 4. veljače. Na isti sastanak pozvali su i upravu fakulteta, no nitko se nije odazvao. Na samom početku sastanka, profesor Imamović je od svih nazočnih studenata zatražio mobilne telefone "kako bi se uvjerio da se sastanak ne snima".


Studenti kažu da je ispit održan u tri termina u skladu s epidemiološkim mjerama, provjeru znanja nadgledali su asistenti izabrani od strane profesora te nijedan student u toku ispita nije bio odstranjen zbog sumnje na prepisivanje. "Profesor je nekoliko puta tokom predavanja naglasio da su prezentacije s platforme fakulteta jedina literatura za spremanje ispita. Naglašavamo da su pitanja formulirana iz preporučene literature, te je test činilo 16 pitanja na zaokruži, s tri ponuđena odgovora, od kojih je jedan bio točan", pojašnjavaju u demantiju.


...Profesor 'dignuo na foru' studente koji varaju: Poslao ih na komisiju jer su 'riješili' najteži zadatak...


Nakon razgovora, nisu prepoznali nijedan argument koji govori u prilog da je ispit imao kvalifikaciju neregularnog ispita. "Ponuđene opcije su bile ili da uložimo žalbu Senatu o poništenju odluke, što bi se moglo odužiti mjesecima i utjecati na odvijanje Kliničkog staža ili da ovaj ispit prihvatimo kao položen praktični dio, a na završni pismeni ispit izađemo ponovo", stoji u priopćenju apsolvenata.


Kako tvrde, profesor je do kraja dana trebao pismeno, putem maila, obavijestiti studente o prijedlozima za rješenje ovog problema nakon čega bi se donijela finalna odluka. Umjesto toga, u medijskom istupu za dnevni list Avaz "iznio je niz insinuacija i optužbi usmjerenih prema kompletnoj generaciji. Profesor Imamović je između ostalog optužio studente 6. godine Medicinskog fakulteta da su hakeri te indirektno iznio sumnju da su izvršili teško krivično djelo krađe testa s njegovog laptopa", pišu.


Nadalje pozivaju profesora da, ukoliko postoje sumnje u hakerski napad, podnese krivičnu prijavu protiv lica na koje sumnja da su otuđili test te preda svoje računalo na vještačenje nadležnim organima. "Također pozivamo dekanat Medicinskog fakulteta, rektorat Univerziteta u Tuzli i nadležne organe da istraže navedeni slučaj jer smatramo da je van etičkog kodeksa da s odgovornim profesorom vodimo 'medijski rat', što samo narušava ugled studenata i njihovih obitelji, te fakulteta i kompletnog sveučilišta. Nedopustivo je da se 157 studenata kojima je ostalo još svega nekoliko ispita do kraja fakulteta medijski linčuju te etiketiraju kao nesposobni, lijeni, kradljivci", odlučni su.


Pitanja su bila prelagana?


Na kraju pozivaju profesora da javno objavi test koji su studenti rješavali i da nezavisno tijelo izvrši procjenu istog te ponudi odgovor jesu li studenti, koji će za par mjeseci biti promovirani u zvanje doktora medicine, mogli naučiti gradivo za ovaj test i dobiti ocjenu odličan.


...Ako profu 'pukne' veza, svi padaju! Skandalozne upute za polaganje 'najkrvavijeg' ispita na Ekonomiji šokirale studente – hoće li profesora zaustaviti?...


"Studenti se nisu žalili kada je prolaznost na određenim predmetima bila manja od 2% te dizali medijsku buku o takvim slučajevima pa ne smatramo da je u ovom slučaju učinjena bilo kakva moralna greška koja nam se stavlja na teret", kazuju. Ukoliko se ispit ipak poništi bez valjanih argumenata, najavljuju i prosvjed početkom ožujka.


Kako je neslužbeno doznala redakcija Studomata, pitanja na ispitu bila su lagana. Kako bi to ilustrirali, naveli su jedno koje je bilo u spornom ispitu.
"Koji je najčešći uzrok srčanog zastoja?", gdje su ponuđeni odgovori bili: moždani udar, infarkt miokarda, krvarenje.


"Zar profesor smatra da apsolventi ne mogu znati odgovore na ovakva pitanja i da im je potrebno prepisivanje da bi to znali?", pitaju se studenti ovog fakulteta.


Izvor: Avaz, Studomat

Još vijesti