Mojfaks.hr u Vijesti

Prosvjed protiv skupljeg smještaja: hoćete li ga podržati?

O nezadovoljstvu studenata novim cjenikom studentskog smještaja već smo pisali, ali čini se da se situacija ne smiruje – unatoč blagdanima i činjenici da je većina studenata na praznicima...

28. prosinca 2015 16:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prošli smo vas tjedan izvjestili o neugodnom iznenađenju koje je dočekalo sve studente koji računaju na smještaj u zagrebačkim domovima: osim onih obnovljenih, poskupjeli su i domovi koji nisu prošli rekonstrukciju.

Prvi smo za vas imali izjavu predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Petra Labrovića, a nedugo nakon što su svi studentski portali prenijeli vijest o ovom poslupljenju, ali i nezadovoljstvu studenata, počelo se govoriti i o prosvjedima koji bi se trebali održati nakon zimskih praznika.

...Studentski zbor reagirao na poskupljenje studentskog smještaja...


Vodstvo Studentskog zbora izjavilo je svoje neslaganje s novim cjenikom kao i činjenicom da je cijela priča izašla u javnost taman prije praznika, kad je mnogo studenata već otišlo svojim kućama ili se spremaju na put.

Zbog toga se među studentima već javljaju inicijative za prosvjedima kojima bi se ukazalo na novonastali problem, a pozivi se pojavljuju i na društvenim mrežama.



"Dvije susjedne sobe zajedno s WC-om imaju oko 24 kvadrada sve skupa, i u tome živi četvero ljudi. Ako sva ta četiri studenta smještaj košta 700 kuna, dolazimo do brojke od 2.800 kn mjesečno ukupnog najma u ovome domu", rekao je Ivan Atelj, predsjednik Studentskog odbora SD dr. Ante Starčević za RTL.

Izračunali su da po kvadratu plaćaju 116 kuna najma. Misle da je to više od prosječne cijene najma stana.

...Novi cjenici smještaja razočarali studente: poskupjeli i neobnovljeni domovi!...

Studenti su podvojeni: dok oni koji plaćaju privatni smještaj često ne podržavaju prosvjede jer su domovi ipak povoljniji od stanova u Zagrebu, ima i onih koji ukazuju da, s obzirom na kvadraturu, gubitke koje SC neprekidno gomila kao i činjenicu da su sredstva za obnovu stigla iz fondova EU-e, do poskupljenja nije trebalo doći. Barem ne bez uključivanja studentskih tijela u raspravu.




foto: Facebook@Studentski dom \'Stjepan Radić\' - \'Sava\'

Hoćete li podržati prosvjede ako do njih dođe?

L.B./izvor: RTL, Facebook
foto: arhiva, Facebook

Još vijesti