Mojfaks.hr u Vijesti

Rang-lista najskupljih i najjeftinijih zemalja u kojima možete studirati

Ako razmišljate o studiranju u inozemstvu, pametno se raspitati koliko će vas to koštati! Objavljena je rang lista najskupljih i najjeftinijih zemalja u kojima možete steći diplomu...

21. listopada 2015 13:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Moramo priznati da nas ne čudi što je Velika Britanija među najskupljim europskim zemljama u kojojima možete studirati. Uz skupe školarine i troškove života koji su veliki, godina dana studiranja u toj zemlji može vas koštati i do 21 tisuće funti, objavljuje Times Higher Education World University Rankings.

Osim Velike Britanije, od europskih zemalja na popisu najskupljih nalazi se još jedino Švicarska.

NAJSKUPLJE ZEMLJE ZA STUDIRANJE


Japan
Švicarska
Ujedinjeni Arapski Emirati
Kanada
Hong Kong
Velika Britanija
SAD
Singapur
Južna Koreja
Australija


Najjeftinije zemlje u kojima možete ganjati visoko obrazovanje su Kenija, Bangladeš, Argentina, Norveška i Poljska. Studiranje u zemljama kao što su Indija i Rusija može biti i do pet puta povoljnije od studiranja u Velikoj Britaniji, pokazalo je to istraživanje Fairfx-a.



U 2015. godini, prosječni troškovi života i školarina u Indiji iznosili su 3,629.62 funte, a u Rusiji taj je iznos bio neznatno veći -  4,449.90 funti.

NAJPOVOLJNIJE ZEMLJE ZA STUDIRANJE

Kenija
Bangladeš
Argentina
Norveška
Poljska
Slovenija
Bjelorusija
Ukrajina
Indija
Slovačka
Kolumbija


Sveukupno se čak 13 europskih zemalja od ove godine našlo na svjetskim ljestvicama mjerenja, od kojih su samo neke Bjelorusija, Cipar, Island i Luksemburg. Prema analizi, tri među ovim zemljama preuzet će vodstvo među najpovoljnijim destinacijama za studente.

Darren Kilner iz Fairfx je izjavio: "Više školarine prisiljavaju studente da dobro promisle o tome gdje će studirati. Uz toliko skupe cijene, nije čudo što studenti traže jefitnija rješenja za stjecanje sveučilišnog obrazovanja, a studiranje u inozemstvu je jedna od tih opcija."

L.B./izvor. Telegraph
foto: Freeimages

Još vijesti