Mojfaks.hr u Vijesti

Robotska stražnjica pomaže studentima medicine

Čačkanje po tuđem tijelu nikada više neće biti jednako...

28. svibnja 2015 12:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znanstvenici sa Sveučilišta u Floridi, Sveučilišta Drewler i Sveučilišta u Wisconsina surađivali su zajedničkim snagama kako bi stvorili "Patricka" – robotsku stražnjicu koja pomaže u praktičnom dijelu nastave studentima medicine koji polažu ispite iz proktologije.

Patrick je poprilično pametna stražnjica. Ima 4 senzora koji studentu daju do znanja primjenjuje li dovoljnu količinu pritiska tijekom pregleda i prekrivaju li pregledom cijlo područje prostate. Patrick također pomaže studentima koji vježbaju razgovarati s pacijentima koji baš i ne žele na ovakav pregled (budimo iskreni – tko želi?).



Dr. Benjamin Lok, glavni dizajner Patricka, izjavio je za portal The Mary Sue, da je Patrick programiran da se malo opire ideji pregleda što znači da studenti moraju naučiti pravilan pristup ophođenja prema pacijentima, ali i kako uvjeriti pacijenta da pregled ipak obavi.

"Naš je cilj senzibilizirati studente na ove zastrašujuće scenarije", kaže dr. Lok. "Nema mnogo prilika da studenti vježbaju ovakve stvari što im kasnije stvara dosta tjeskobe i straha."

Nadajmo se da će Patrick pomoći budućim liječnicima da budu što nježniji, ali i uvjerljiviji kad je o ovakvom pregledu riječ.

L.B./izvor: Mashable
foto: Twitter

Još vijesti