Mojfaks.hr u Vijesti

SAD: više od polovice diplomaca nezaposleno ili radi drugi posao

Kada slušamo o studentima i diplomama u Lijepoj našoj, čini nam se kao da je naš slučaj jedinstven, no ni na bogatom zapadu slika nije nimalo ljepša. Naime, istraživanje je pokazalo da čak 53 posto onih koji su završili fakultet u SAD-u nema posao ili radi posao za koji im nije potrebna diploma. Možda će ovo nekome biti utjeha, ali svakako se postavlja pitanje – što se to događa s obrazovanjem i sustavom općenito?

24. travnja 2012 11:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Živimo u doba velike recesije i čini se kako je jedna od najgorih kombinacija – biti mlad, imati diplomu i tražiti posao, ma koliko to apsurdno zvučalo. Već je poznato da su većina nezaposlenih u Španjolskoj upravo mladi sa završenom školom ili fakultetom, a Grčku da i ne spominjemo. Gdje su mogućnosti za sve one mlađe od 25 godina koji su se svojski trudili da dobiju diplomu s nadom kako će im ona jednoga dana donijeti dobar posao i dobru plaću? Čini se kako ih je sve manje, odnosno diploma je postao samo papir koji ne garantira – ništa.

>> Provjerite što poslodavci očekuju od svojih budućih zaposlenika

Konkretno, u Sjedinjenim Državama, čak 53,6 posto (oko 1,5 milijuna) osoba koje su prošle godine završili fakultet su nezaposlene ili su bile primorane zaposliti se u branši u kojoj im diploma uopće nije trebala, odnosno takav su posao mogle lako dobiti i bez diplome. Ovo je najviša stopa nezaposlenosti među mladim diplomcima u posljednjih 11 godina.

Kako je u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je za čak 30 posto porasla nezaposlenost mladih ljudi s diplomom, a čak 50 posto veća je nezaposlenost osoba s diplomom koje prvi puta traže posao. Naime, u petnaest je godina broj diplomanata porastao za čak 86 posto, ali čini se kako u isto vrijeme ne raste i potreba za njima. Na burzi je tako broj diplomanata prešao 30,000, a jedna je bivša studentica čak pozvala da se te osobe okupe na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te ritualno spale svoje diplome.

>> Što studirati? Hrvatskoj trebaju liječnici, anglisti, strojari...



Ne tako davno hrvatski je ministar rada iznio prijedlog prema kojem će mladi sa završenim fakultetom moći raditi za 1,600 kn, koje će isplaćivati država, dok će poslodavac uplaćivati tek nekoliko stotina kuna mirovinskog, a sve kako bi mladi stekli iskustvo i posali konkuretntniji na tržištu rada. Poneki su prijedlogu zapljeksali, ali mu je većina ipak zazviždala s argumentima kako se ne radi o minimalcu već o milostinji, a jedna studentica slikovito je rekla kako će radije otići u Njemačku konobariti nego kod nas uz VSS raditi za taj novac.

>> Provjeri najnoviju ponudu poslova: Turizam, Ekonomija, Informatika, Usluge


Isplati li se studirati?

Prema istraživanju koje je 2008. godine na 2,400 ispitanika proveo Teo Matković s katedre za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu – isplati se. Rezultati njegovog istraživanja pokazuju da je traženje posla nakon dobijanja diplome višegodišnji pothvat, ali oni koji završe fakultet obično radni život počinju bezbolnije i kvalitetnije nego oni koji su završili srednju školu.

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com

Pročitaj još...
Koliko pijani studenti koštaju zdravstveni sustav?
Studentica tuži fakultet jer joj cimerica uživa u previše seksa
Što studentice dulje studiraju, to rjeđe koriste kondome

Još vijesti