V.K. u Vijesti

Ministar Banožić o uvođenju obveznog vojnog roka: 'Građani podržavaju tu ideju, pokazala su istraživanja...'

Treba li služenje vojnog roka ponovo postati zakonskom obavezom i u kojem trajanju? Nakon diskusije o ovoj temi u susjednoj nam Srbiji, čini se da se istu ideju imaju i neki naši političari.

27. svibnja 2021 12:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U Srbiji se od travnja živo diskutira o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka uz najave uvođenja izbornog predmeta 'Osnove sustava obrane' u škole, a čiji bi satovi počinjati intoniranjem države himne, a koji će se ponuditi učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Čini se da ova ideja nije strana ni aktualnom ministru obrane Banožiću.


Jučer se održala zatvorena sjednica Odbora za obranu Hrvatskoga sabora, a nakon nje je Vlada donijela odluku o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova. Trenutni ministar obrane Mario Banožić gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" u kojoj se dotakao nabavke spomenutih aviona, ali i o potencijalnog vraćanja obaveznog vojnog roka.


>>>Usporedila vojni rok i život u studentskom domu: 'Ne dolazi u obzir da 6 mjeseci dijelim sobu s 10 ljudi'<<<


"Dvije trećine građana je za uvođenje obveznog vojnog roka, pokazala su istraživanja, ali tom temom se još moramo baviti u društvu", poručio je Banožić na HRT-u.


Iako ministar nije naveo izvore spomenute ankete, niti kada je provedena, o uvođenju obaveznog vojnog roka pričala je svojevremeno i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Prema tadašnjim istraživanjima za obavezu vojnog roka nisu bili mladi koji bi ga zapravo trebali odslužiti, već starije generacije.


Već smo pisali o tome kako je vojno učilište bilo popularno među mladima koji žele upisati vojno inženjerstvo, vojno vođenje i upravljanje ili vojnu aeronautiku.


>>>Siguran posao nakon faksa i stipendija tijekom studija: MORH raspisao natječaj za 110 studenata<<<


"Mislim da treba uvesti obvezni vojni rok, ali ne onako kako smo ga imali ranije s trajanjem od nekih šest mjeseci ili godinu dana, nego puno kraće, između jednog i tri mjeseca. To čak i ne bi bilo ni loše rješenje za one studente i učenike koji završe školu pa još ne mogu naći posao u tom nekom razdoblju. Čini mi se da bi to pružilo dodatno obrazovanje koje je neophodno i koje u konačnici možete iskoristiti u slučaju katastrofa, nepogoda, nesreća da možete pomoći ljudima", pojasnila je svojevremeno bivša predsjednica za Televiziju student.


Cijeli video izjave ministra obrane možete vidjeti ovdje.


izvor: HRT

Još vijesti