V.K. u Vijesti

[VIDEO] 'Sami ćemo pronaći put': Studenti medicine organizirali masovnu evakuaciju iz Harkiva

Dio studenata uspjelo je pobjeći iz Harkiva 'na svoju ruku' jer kako kažu, ambasada ih je napustila, pa su evakuaciju organizirali sami.

2. ožujka 2022 12:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dio studenata koji su i dalje zapeli u Ukrajini na svoju su ruku odlučili napustiti Harkiv, jer, kako tvrde, njihove su ih ambasade napustile.


Harkiv je jedan od ukrajinskih gradova koji je pretrpio znatne štete zbog ruske invazije. Studenti, mahom svi internacionalni studenti medicine zajedno su s građanima ovog grada nekoliko dana proveli u skloništu na željezničkoj stanici. Kako pišu iz The Printa, oni su odlučili sami organizirati evakuaciju nakon što to njihove ambasade nisu uspjele.


Studenti su čekali evakuaciju, a onda su ipak krenuli sami / Foto: screenshot via theprint.in


>>>NEVJEROJATNO: Hrabra studentica izvještava iz srca Kijeva, s fakulteta joj javili da mora pisati zadaću!<<<


Indijsko Ministarstvo unutarnjih poslova u utorak potvrdilo smrt studenta iz Karnatake u Hakrivu. Studenti koji su ostali zaglavljeni u raznim dijelovima Ukrajine, počeli su se kretati prema zapadnim regijama zemlje, a onda i graničnim državama Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj, a sve to u pokušaju da sami napuste ratom razorenu naciju.


Na putu do Mađarske


Vinit Dalal, student je na šestoj godini medicine na Harkivskom nacionalnom medicinskom sveučilištu kazao je za The Print da je on, zajedno s grupom prijatelja ujutro napustio Harkiv i da su već tada bili u vlaku, putujući prema zapadnim granicama Ukrajine. „Nema vozila. Svi su otišli do željezničke stanice pješice. Nismo se mogli ukrcati na prva tri vlaka, ali smo uspjeli ući u četvrti, sada smo na putu za Lavov. Jednom kada stignemo, nadamo se da ćemo dogovoriti prelazak granice u Mađarsku“, kazao je student.


Studenti koji su se uspjeli ukrcati na vlak prema Mađarskoj / Foto: screenshot via theprint.in


„Indijsko veleposlanstvo ovdje je reklo studentima koji su na prvoj godini da idu sami, što je tako nepravedno. Oni su tek pridošlice i nemaju pojma o gradovima. Veleposlanstvo uopće ne pomaže. Osoblje veleposlanstva samo se uplašilo i plaše studente“, tvrdi student.


Prema procjenama Indo-Ukrajinske „udruge čuvara studenata medicine“, grupe roditelja formirana prošlog mjeseca, procjenjuje se da je oko 16 tisuća indijskih studenata bilo zaglavljeno u Ukrajini kada je počeo rat, a mnogi od njih su studenti medicine.


>>>Student koji je pratio Muskov avion, sada prati ruske oligarhe: 'Ovo što oni imaju je apsolutno ludo' <<<


Izašli po hranu i vodu


Prema njihovim informacijama, dio studenata uspio se već evakuirati i vratiti kući u proteklih nekoliko dana, no mnogi su i dalje ostali tamo zarobljeni.
Prema informacijama koje ima The Print, oko 3500 indijskih studenata koji su ove godine pohađali Hakrivsko medicinsko sveučilište, skrivaju se u podzemnim bunkerima hostela nekoliko kilometara udaljeni od fakulteta, a limitirana im je količina hrane i vode.



Studenti izlaze na ulice jer u skloniština nema dovoljno hrane i vode / Foto: screenshot via theprint.in


U petak su student Dalal i još 10 njegovih kolega otišli u podzemnu željeznicu u Hakrivu kako bi se zaštitili od bombardiranja, a u nedjelju su se vratili u njegov stan.
„Imali smo samo putovnice i neke važne dokumente, i nosili si grickalice do stanice metroa. Tamo je bilo oko 300, 400 ljudi, uključujući mnoge studente koji su tamo potražili sklonište. Vratili smo se u moj stan jer je ponestalo hrane i vode“, kaže student.



Čak i kada su već bili u vlaku, Dalal kaže da su i dalje mogli čuti zvukove bombardiranja njihovog studentskog grada.


>>>[VIDEO] Tisuće studenata ostalo zatočeno u Ukrajini: 'Nikada nisam mislio da ću trčati za životom'<<<


Ambasada im nije odgovarala na pozive


„Naša ambasada nam nije odgovarala na pozive većinu vremena. Ako se i jesu javili, rekli su nam da kontaktiramo administrativne službenike koji su nam pomogli s upisom na fakultete, a ovi su nam rekli da zovemo ambasadu. Rekli su nam i da ne smijemo izlaziti na ulice, što nije bilo moguće“, kaže Dalal.
„Naš je stan bio vrlo blizu ruske granice, a prozori stana tresli su se svaki puta kako je pala bomba. Jedna je bomba pala na stambenu zgradu udaljenu 500 metara od našeg stana. Bojali smo se da bi mogla pasti i na našu. Ovdje nismo sigurni“, kazao je student.  


Studenti u skloništu čekaju evakuaciju / Foto: screenshot via theprint.in


Kako kaže Vinit, student koji je poginuo je „izašao kupiti namirnice“ kada je projektil pogodio zgradu regionalne uprave u Hakrivu, blizu mjesta gdje se tada nalazio student.
Troje njegovih kolega, svi studenti medicine kažu da su se također vraćali u svoje stanove u nedjelju, nakon što su nekoliko dana bili u podzemnoj željeznici. „Ambasada kaže kako evakuiraju studente, ali evakuiraju ih samo iz sigurnih dijelova Ukrajine“, kaže Handa, jedan od studenata. „Za sada nije bilo evakuacije iz Hakriva za nas. Zapravo, čuli smo od administrativnih službenika i drugih studenata da evakuacija iz Hakriva uopće nije moguća“, kaže.


>>>Studentica iz Kijeva probudila se uz zvukove eksplozije: 'Ljudi su ovdje spremni na rat'<<<


„Vidio sam dva projektila kako mi padaju neposredno pred očima, na udaljenosti od jednog kilometra. Toliko se eksplozija događa, sve se trese, čak i u podrumima. Ruski tenkovi lutaju ulicama, ovdje se sve može dogoditi“, kazao je Sharma u ponedjeljak.


U utorak je The Print pokušao ponovno kontaktirati studente kako bi ih provjerili, no svima su mobiteli isključeni.


Kako izvještavaju ukrajinske službe za hitne slučajeve, jutros je u raketnom napadu pogođena zgrada državnog sveučilišta Karazin u Hakrivu i još nekoliko okolnih zgrada mešu kojima je policijska postaja i zgrada Ministarstva unutarnjih poslova.




Izvor: theprint.in





Još vijesti