Mojfaks.hr u Vijesti

Prodaja seminarskih i diplomskih radova postala normalna stvar: Cijena seminarskog između 'samo' 400 i 600 kuna!

"Znam neke kolege i kolegice koji bi pristali na kupnju seminarskog rada i to platili 500 do 1000 kuna, ovisno o ozbiljnosti rada, da bi na kraju taj njihov rad prošao kao plagijat," komentirala je studentica Lucija M. trenutnu situaciju kupnje diplomskih i seminarskih radova među studentima za RTL-ov magazin Potraga.

24. svibnja 2019 13:15
Prodaja seminarskih i diplomskih radova postala normalna stvar: Cijena seminarskog između 'samo' 400 i 600 kuna!

Prodaja seminarskih i diplomskih radova postala normalna stvar: Cijena seminarskog između 'samo' 400 i 600 kuna! Foto: MojFaks

Studenti su na ovakvu ilegalu već odavno oglušili, a nitko u akademskoj zajednici za to ne mari. Kako je Potraga istražila za emisiju prošlu srijedu, cijene seminarskih radova se kreću od 400 do 600 kuna, ovisno o količini i osobi koja bi ga pisala, a diplomski rad student može dobiti za 2000 kuna.


Ako ne mogu sama, ne trebam na fakultet


Puno studenata barem se jednom već odlučilo na ovakav pothvat, a studentice Lucija M. i Lucija B. s Fakulteta političkih znanosti takav pothvat nikako ne odobravaju.

"Ako ja ne mogu napisati seminarski rad od 20 stranica, onda zašto sam uopće upisala fakultet", pita se studentica Lucija M.


Izvor: Freepik

Velik broj pružatelja ovakvih ponuda koje su novinari pronašli preko Njuškala nisu uopće htjeli ustupiti u kontakt s njima, ako nije preko poruka ili maila. Onda kada bi se i javili, ili bi bili arogantni, ili bi tražili više novaca zbog kraćeg roka koje su im novinari postavili.

Kada su se uživo sastali s jednim od osoba koje postavljaju takve oglase, novinarima je objasnio kako to radi samo kako bi si mogao priuštiti doktorski studij.


Dvaput predao plagijat


Prodekanica FPZG-a Gordana Vilović ispričala je i anegdotu koja joj se dogodila nekoliko godina prije – student je došao sa seminarskim radom, koji je profesorici Vilović bio užasno poznat. "Tada sam shvatila da je to bio ustvari jedan od mojih radova o djeci nacionalnih manjina," govori profesorica. Vilović je studentu svejedno pružila još jednu priliku, ali ponovno bezuspješno.

"Kada sam ponovno vidjela da je to plagijat, samo sam mu rekla da meni više ne dolazi," odbrusila je studentu profesorica.


Gotovo svi fakulteti, zbog velike količine plagijata, bili su prisiljeni postaviti unutar fakulteta ljude koji su zaduženi isključivo za provjeru plagijata. Kako je rekao jedan od takvih zaposlenika Toni Kliškić, za provjeru plagijata postoje programi kojima se fakulteti služe, a ako taj program pri provjeri uvidi više od 30% sličnosti s nekim drugim tekstom, tada se to klasificira kao plagijat.


Studenti to ne prijavljuju


Članica studentskog zbora Tina Kamenčić, komentirala je kako studentima u zajednici još uvijek nije razvijena svijest o tome kako bi trebali prijavljivati ovakve prijestupe.


Izvor: Freepik

"Oni to ni ne gledaju kao kazneno djelo, kao plagijat i kao krađu," objasnila je te nadodala kako zato Studentskom zboru nikada ne dolaze takve prijave.


P.H.

Izvor: Vijesti.rtl.hr

Foto: Freepik @creativeart


Još vijesti