V.K. u Vijesti

Skandal na Stomatološkom fakultetu u susjedstvu: 'Ja sam profesorica, a dočekana sam kao najveća švercerica..."

Svi ponekad volimo nakratko 'uroniti' u mistični svijet mafije i švercera, bilo putem dokumentarnih filomova ili serija na dobrom starom Netflixu. No, rijetko koji od takvih scenarija u glavnim ulogama predstavlja - sveučilišne profesore.

17. lipnja 2021 16:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U srijedu ujutro na Sarajevskom aerodromu odvila se prava drama. Naime, kako objavljuje istraga.ba, dvije su profesorice Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu pokušale "prošvercati" 20 zubnih implantatima  u vrijednosti 40.000 KM (153 tisuće kuna) u Bosnu i Hercegovinu.


Na otvorenu liniju Uprave za indirektno oporezivanje "Stop švercu" stigla je anonimna prijava kako će na letu iz Istanbula do Sarajeva u srijedu ujutro spomenuta trojka pokušati prokrijumčariti zubne implantate, stoga su ovlašteni službenici izvršili detaljan pregled svih putnika i njihove prtljage.


Tom prilikom je "pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad-u, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima. Sva neocarinjena roba je oduzeta osobama inicijala T.P.S, K.L, Č.B i T.Č.A i bit će pokrenuti zakonom predviđeni postupci za ovakav slučaj", navedeno je u priopćenju Uprave za indirektno oporezivanje, a prenosi istraga.ba koja je još u srijedu ujutro objavila ovu vijest.


Slučaj se zataškava?


Carinski službenici su na aerodromu zaustavili profesorice K.L. i T.P.S. kada su se vraćale sa službenog puta iz Sjedinjenih američkih država koje su bile u pratnji dekana spomenutog fakulteta.
Kako dalje prenose, njihov izvor iz Uprave za indirektno oporezivanje potvrdio je da su dobili informaciju da spomenuta trojka često krijumčari zubne implantate. "Službenici UIO dobili su informaciju da grupa profesora sa Stomatološkog fakulteta kojim upravlja dekan često u BiH krijumčari zubne implantate. Upravo zbog toga je u srijedu ujutro prekontrolirano troje profesora koji su letom iz Istanbula, stigli u Sarajevo", kazao je za Istragu izvor iz UIO.


Kasičnim su pitanjima carinici pokušali dobiti istinu od profesorica i dekana, no kada se to nije dogodilo, prilikom provjere njihovih torbi, pronašli su spomenute implantate. Točnije, u dekanovoj torbi nije pronađeno ništa sumnjivo dok je u torbama profesorica pronađeno 20 implantata. "Nakon što je pronađena neprijavljena roba, one su odgovorile da su implantati donacija. Međutim, nikakvu prateću dokumentaciju nisu imali", prenio je drugi izvor Istrage koji je zaposlen u zračnoj luci Sarajevo.


Osim spomenutih implantata, kod profesorica je pronađeno još nekoliko neprijavljenih uređaja, poput iPhonea i tableta. Kako prenose dalje, navodno je dekan sam pokušao zataškati cijeli slučaj čim je shvatio da profesorice nisu uspješno prošle carinsku kontrolu, a do objave njihove vijesti još je nekoliko visokopozicioniranih službenika UIO i Granične policije pokušalo učiniti isto.


'Mi nismo šverceri, mi smo profesori na Fakultetu!'


No priča se dalje nastavlja. Kako prenosi Oslobođenje, javili su se i prozvani akteri. "Nismo ništa švercali, mi nismo šverceri nego profesori na fakultetu", rekli su optuženi dekan i profesorice za Oslobođenje.


Dekan je pokušao cijelu situaciju pojasniti spomenutoj redakciji. "One nisu krijumčarile ništa. Nisam bio tu dok su one pretresane. Prvo su pretresli mene i onda su me udaljili. Nakon toga ja sam sačekao njih. Kada nisu izašle, nazvao sam jednu od njih, javila mi se i rekla da ima problem. Priča je sljedeća. U Sarajevu se od 11. do 14. jula se održava edukacija 'Live Surgery Week', gdje dolaze stručnjaci iz SAD-a, a donator za tu manifestaciju je kompanija Ritter. Nama su, za vrijeme trajanja večere, donijeli jedan paket i zamolili nas da ponesemo u Sarajevo, kako bi se ljudi upoznali sa sistemom prije edukacije i kako ne bismo problem za vrijeme trajanja edukacije. To nije bilo za kliničku upotrebu. S. i L. su uzele taj paket i tako je on došao u Sarajevo. Nije se radilo ni o kakvom švercu, jer je krajnja destinacija bio Stomatološki fakultet. Donator je ozbiljna američka kompanija, čiji je vlasnik Basil Elias Battah", govori dekan za Oslobođenje.


Profesorice su potvrdile dekanovu verziju priče za Oslobođenje. "Bože sačuvaj da sam krijumčarila bilo što. Bila sam na edukaciji u SAD-u, u Washingtonu. Dobili smo materijal, želimo educirati naš kadar. To će se raditi uskoro, kada dođu američki predavači. Ovo što sam donijela neće se ugrađivati ljudima, nego na umjetnim kostima, na našim modelima na Fakultetu. To je donacija i mi ćemo nadležnima putem maila dostaviti dokumentaciju. Ja sam profesorica na fakultetu, a dočekana sam kao najveća švercerica, jer su, izgleda, dočekivali neke švercere iz Istanbula", izjavila je L.K. za Oslobođenje. Također, i druga je profesoricala dala izjavu.


"U tekstu je iznesena neistina, što me je iznenadilo. Otišla sam na edukaciju, kako bih sve to podijelila sa zaposlenicima i studentima. U vezi sa tim implatantima, to smo dobili od edukatora, koji ih je donirao za naš fakultet. Voljela bih da me onaj tko je pisao tekst kontaktirao prije objavljivanja, kako bih uz odobrenje Fakulteta proslijedila dokumentaciju. Kada nekog optužujete, onda bi trebali imati dobre argumente. U suprotnom, onaj koga ste optužili mogao bi početi optuživati vas. Osoba koja je donirala implantate će rado biti svjedok u postupku, ako bih se ja odlučila tužiti onoga tko je meni nanio moralnu štetu", istaknula je druga profesorica.


izvori: istraga.ba, oslobodenje.ba

Još vijesti