Mojfaks.hr u Vijesti

Poput alkohola i droge: Istraživanje pokazalo da ova 'bezazlena navika' loše utječe na ocjene tijekom studija

Poznato je da studenti nisu veliki obožavatelji jutarnjih predavanja, a obično je razlog za to što su prošlu noć ili učili ili su bili vani. Koji god razlog bio za manjak sna, novo istraživanje pokazuje da je to dosta opasno jer može utjecati na rezultate studenata tijekom studija i to jednako loše kao alkohol ili droga.

12. rujna 2018 12:30
Poput alkohola i droge: Istraživanje pokazalo da ova 'bezazlena navika' loše utječe na ocjene tijekom studija

Poput alkohola i droge: Istraživanje pokazalo da ova 'bezazlena navika' loše utječe na ocjene tijekom studija Foto: MojFaks

Znanstvenici sa Sveučilišta St. Thomas u Saint Paulu u državi Minnesota, proučavali su 55 322 studenta. Ono što su zamijetili jest, da oni koji imaju problema sa spavanjem, odnosno, "boluju" od manjka sna, imaju lošije rezultate na fakultetu i to čak za 0,02 boda!

...Budni ste cijelu noć zbog učenja? Vjerovali ili ne to je loša ideja – evo zašto...


Osim toga, otkriveno je da manjak sna loše utječe na studente i njihove ocjene baš poput cjelonoćnog cuganja vani, drogiranja ili nezdrave ljubavne veze. To znači da je učenje koje traje cijelu noć zapravo loše za zdravlje, ali i za ocjene i rezultate tijekom studija. Znanstvenici su uočili da manjak sna lošije utječe na brucoše nego na malo "starije" studente. Zaključak je taj da bolje rezultate ostvaruju studenti koji su naspavani i odmorni, a ne oni koji jedva drže oči otvorene u predavaonici ili nad ispitom.

Izvor: Unsplash

Zašto je to tako? Zato što umor dovodi do manjka koncentracije, ali i depresije te tjeskobe. K tome, neki studenti preskaču jutarnja predavanja kako bi se mogli naspavati, no to je loša "strategija" jer bi to moglo dovesti do pada kolegija. Normalno je da imamo percepciju da je konzumacija alkohola i droge gora nego nespavanje – i naravno, u krivu smo. Jednako loše utječe sve nabrojeno na ocjene i rezultate studenata na fakultetu.

...\'Čovjek se može dobro odmoriti na faksu\': Studenti otkrivaju koliko često spavaju na predavanjima...


Znanstvenici koju su proveli istraživanje drže da njihovi rezultati pokazuju da je vrijeme da se iscrpljenost i umor tijekom studija ne uzimaju kao "nešto normalno" nego da se osigura da studenti noću zaista i spavaju te da imaju vremena za učenje tijekom dana.

Izvor: Pixabay

Ivana Petrić
foto: Unsplash

Još vijesti