Vodič za brucoše

'Šta bolji, najbolji': Postani top student uz ovih par savjeta

MojFaks | Vijesti, 15.01.2016.'Šta bolji, najbolji': Postani top student uz ovih par savjeta

Nitko vam neće lagati da će biti lako i da ćete kroz studij proledbjeti na oblaku sreće, smijeha i vječnog zadovoljstva. Naravno da nećete.

Ali uz nekoliko savjeta koje ćete uključiti u svoju dnevnu, tjednu i mjesečnu rutinu cijeli će proces ipak ugodnije i bezbolnije proći.

I ti možeš biti top student, ako to želiš. Evo i kako!

Pohađaj predavanja i budi koncentriran/a.


Nema smisla doći na predavanja i spavati (osim ako ne želiš završiti na YouTube-u), a nema smisla niti preskakati baš svako predavanje. Velik dio posla možeš odraditi samo time što ćeš biti na faksu, biti koncentriran/a na predavanjima i uspostaviti komunikaciju s predavačima. Ako želiš učiti manje – radi na ovom dijelu više!

Balansiraj posao i studiranje.

Nauči pronaći 'zlatnu sredinu'. Zapamti da tvoj studentski posao najčešće ipak nije krajnji cilj tvoje karijere i tvojih trenutnih životnih planova nego sredstvo koje ti olakšava plaćanje školarine. Ako izmiješaš prioritete zaboravit ćeš zašto si na faksu.Unaprijed se pripremi za svoje zadatke.

To se zove učenje! Privikni se na ideju da će ti ovo biti glavna zadaća sljedećih nekoliko godina. (Jer si ti to tražio/la!)

Uči i čitaj sjedećki, ne u krevetu i imaj uvijek olovku u ruci.

Čist i nepotcrtan tekst je nepročitan tekst! A ako profesor na predavanju pročita neki pasus, obavezno ga potcrtaj. Vjerojatno će biti na sljedećem testu.

Pronađi mirno i tiho mjesto za učenje.

Ovo će biti tvoje utočište. Nema grickanja koštica ili smokija, nema mjuze u ušima, nema nasmijavanja prijatelja koji uče s tobom. Ne-ma!

Uči najdulje sat vremena, a onda uzmi pauzu.

Iako mnogi savjetuju pauzu nakon svakid 20 minuta, to je možda malo prečesto, posebno ako te materija zanima i baš se uspiješ super koncentrirati. Ali nemoj pretjerivati! Sat vremena bit će dovoljan – nakon toga prošetaj do automata za kavu, istegni leđa i odmori oči. Pravilo je: dva sata učenja za svaki sat predavanja.Završi seminar nekoliko dana ranije da ga stigneš pročitati i dopuniti ako ustanoviš da treba.

Pročitaj seminar prijatelju ili roditeljima, ako je potrebno. Neka ti netko drugi ukaže na neke pogreške ili nejasnoće u pisanju kojih možda nisi ni svjestan/na. A što se ovog ranijeg završavanja tiče – nitko nije rekao da je ovo škola za kampanjce i one koji se provlače kroz ušice igle. Ovo su savjeti za top studente.

Nauči se nositi s emocijama.

Nekad ćeš biti depresivan/na, nekad bezvoljan/na i apatičan/na, ali ništa od toga ne bi trebalo previše utjecati na tvoj uspjeh. Kao i najbolji profesionalci, potrebno je donekle odvojiti posao od emocija, a tvoj posao trenutno je studirati i završiti faks s najboljim mogućim ocjenama. Također je bitno zadržati pozitivan stav jer od silne negativnosti i kukanja se nitko nikad nije usrećio.

Pronađi odgovarajući ispušni ventil.

Najbolji studenti su potpune osobe. Ispušni ventil nije (isključivo) alkoholiziranje i glupiranje po gradu. Učlani se u neku udrugu, pogledaj besplatne filmove u sklopu filmske večeri na faksu ili nešto slično, piši za studentske novine, sudjeluj u događanjima na kampusu i oko njega.Uživaj u procesu.

Ovo bi trebao biti zabavan i, unatoč svemu, poprilično bezbrižan period tvog života. Pristupi mu tako!

L.B./foto: Tumblr


učenjestudiranjeuspjehsavjetiradne navike

Prati nas na Instagramu!