L.B. u Vijesti

Stariji na moru, mladi u lavoru? Studenti neće biti cijepljeni do ljeta pa neće moći putovati: 'Uvođenje COVID-putovnica nije fer!'

Ljeto se bliži, a oni koji već sada razmišljaju o putovanju tijekom godišnjeg odmora možda će i imati priliku za to, unatoč trećem valu pandemije koji se širi kontinentom.

23. ožujka 2021 13:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako će granice europskih zemalja sljedećih tjedana vjerojatno ostati zatvorene, Europska unija predložila je uvođenje "digitalnih zelenih potvrda", odnosno COVID-putovnica, kao rješenja koje će cijepljenima, onima koji imaju antitijela nakon što su preležali virus ili onima koji imaju negativan test, omogućiti slobodno putovanje unutar Unije.


>>>Većina studenata NE ŽELI se cijepiti: Hoće li se taj stav promijeniti ako se uvedu restriktivnije mjere?<<<


Sredinom ožujka, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je  da će digitalne zelene potvrde za putovanja biti spremne do ljeta. Ovu mjeru željno iščekuju članice EU koje su glavne turističke destinacije, poput Španjolske, Grčke i Portugala, u kojima je nedostatak turista prošle godine ostavio ozbiljne praznine u budžetu, piše CNN.


EU će glasati o tome kasnije ovog mjeseca, ali već se javila zabrinutost da će sporo cijepljenje i problematične nabavke cjepiva značiti da će neke zemlje uživati više slobode od drugih.


Stariji na moru, mladi u lavoru?


Uza sve to, činjenica je da rizične skupine imaju prioritet kad je cijepljenje u pitanju, što znači da će drugi (uglavnom mladi) morati ostati kod kuće dok će se starijima omogućiti prelaženje granica.


Iako je Komisija predvidjela da "putovnica" bude dokument kojim bi se olakšalo putovanje Europom, javlja se bojazan da će isti dokument vrijediti i prilikom kontrola za ulazak u restorane, barove i druga mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Neke velike kompanije za krstarenja već su oglasile termine za ljeto uz napomenu da na listu putnika primaju samo one koji mogu dokazati da su se cijepili.


"Ovo nije fer", kaže Norbert Hidi, 24-godišnji student iz Budimpešte, koji ne očekuje da će putovati ove sezone. "Većina nas neće dobiti cjepivo do ljeta, što znači da nećemo moći putovati niti odlaziti u barove ili restorane. Starije generacije su cijepljene prve jer su u najvećem riziku, ali to im ne bi trebalo osiguravati veća prava", tvrdi.


>>>Cjepivom do privilegija: Ulazak u restorane, avione, kina, obrazovne institucije – DA, ali samo nakon cijepljenja? Počela žestoka rasprava…<<<


Ako se digitalne zelene potvrde odobre, kako se očekuje, dokumenti će vrijediti širom EU, kao i na Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj. Izdavat će ga bolnice, centri za testiranje ili zdravstvene autoriteti, i to za odobrena cjepiva. EK je istaknula da je na državama članicama da odluče hoće li prihvatiti i druga cjepiva kao uvjet slobodnog putovanja na njihovom teritoriju.


Dvostruki kriteriji u društvu


Svjetska zdravstvena organizacija ranije je izrazila zabrinutost zbog rizika da će putovnice stvoriti dvostruke kriterije u društvu, a prije nekoliko dana iz ove organizacije predložili su uvođenje osobne "pametne digitalne potvrde", uz poprilične poteškoće da objasne da to nije dozvola za putovanje.


"Ovo je nešto drugačije od putovnice", rekao je u četvrtak direktor SZO za Europu Hans Kluge. "U ovoj fazi ne ohrabrujemo stavove da je cijepljenje odlučujuće za to možete li putovati u inozemstvo ili ne. To ne bi trebao biti uvjet. Postoji globalni manjak cjepiva, stoga bi to povećalo nejednakosti, a ako smo nešto naučili iz pandemije to je da su osjetljivi ljudi pogođeni disproporcionalno", tvrdi.


Kluge je istaknuo da manjak jasnoće oko toga koliko dugo traje imunitet znači da potvrde o cijepljenju nisu garancija spremnosti za putovanje, a tu je i neizvjesnost oko toga mogu li cijepljeni ipak prenositi virus. Takve brige nisu, međutim, spriječile neke zemlje da počnu izrađivati svoje potvrde.


>>>Cjepivo ili ipak ne? Više od 1000 mladih otkrilo planira li se cijepiti protiv 'korone'<<<


Izrael, koji je među prvima u svijetu po stopi cijepljenja, već koristi "zelene propusnice" uz pomoć kojih cijepljeni ulaze u restorane, barove i druge javne objekte. Danska je predložila nešto slično, a njeni turistički službenici izjavili su da je to neophodno kako bi se osigurala bezbrižnija ljetna sezona.


U međuvremenu i neke aviokompanije usvajaju potvrde kako bi se osigurale da su im putnici zdravi. Australski "Qantas" počeo je s testiranjem sustava CommonPass (zajedničke putovnice), koji će biti potreban za prekomorska putovanja jednom kad kontinent otvori granice. Druge aviokompanije se prijavljuju za digitalnu propusnicu Međunarodnog udruženja za aviopromet (IATA), kojim će putnici moći učitati negativan rezultat testa kako bi olakšali transport i prolazak kroz zračne luke.


izvor: CNN

Još vijesti