Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti, pripremite mobitele! Omiljeni način plaćanja karte odsad dostupan u ovom sveučilišnom gradu

Plaćanje karte u gradskom prijevozu preko mobitela bila je glavna fora u Zagrebu prije nekoliko godina, a na žalost mnogih, ta opcija je ukinuta. No, sada takvu mogućnost mogu iskoristiti Osječani.

16. studenog 2017 11:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tijekom ljeta je u vozilima Gradskog prijevoza putnika obavljeno testiranje tehnologije inovativnog sustava naplate, koji je među putnicima koji preferiraju nove tehnologije već poznat kao – digitalna karta, piše portal sib.hr. Novi sustav podrazumijeva da se za plaćanje prijevozne karte može koristiti mobilni uređaj, a nakon uspješnog testiranja krajem listopada je krenuo i svojevrsni pilot projekt u koji su uključeni i korisnici javnog prijevoza, odnosno kupci digitalnih prijevoznih karata.

...\'Daj dokumente ili ću ti skenirati osobnu\': ZET-ovi kontrolori studentima prijete uređajem iz budućnosti...



...Nije moglo iskrenije: Zagrebački studenti otkrili zašto se masovno švercaju u tramvajima...


Sada studenti i drugi putnici mogu, isključivo u tramvajima u Zoni I, i sami isprobati novu digitalnu kartu na sučeljima svojih mobilnih uređaja. Pilot obuhvaća dvije vrste karata: jednokratnu i dnevnu kartu, koje se mogu nabaviti putem posebne aplikacije – Smartice – za pametne mobilne telefone na operativnim sustavima iOS i Android, stoji na sib.hr.

Za kupovinu digitalnih karata koristi se posebna aplikacija – Smartica – koju je potrebno preuzeti na mobilni uređaj iz svojih trgovina za aplikacije, a korisnici to mogu obaviti i u vozilima GPP-a koristeći besplatni internet.

Kupnja digitalne karte:


- Prije kupnje digitalne karte na mobitel je potrebno preuzeti aplikaciju Smartica za digitalnu kartu (iOS ili Android).

- Kroz aplikaciju Smartica je na mobitelu moguće odabrati kupnju jednokratne ili dnevne prijevozne karte

- Plaćanje odabrane vrste prijevozne karte kroz aplikaciju se obavlja putem slanja SMS poruke

- Kupljena prijevozna karta se aktivira prilikom ulaska u vozilo prislanjanjem mobitela na validator

- Kupljenje prijevozne karte koje nisu aktivirane vrijede neograničeno, dok ih ne aktivirate

Ova vijest odlično je sjela mladima, osobito studentima koji se sada neće morati gurati na prednja vrata kako bi kupili kartu. Osobito oni koji se inače ne koriste gradskim prijevozom i nemaju svoju mjesečnu kartu.

Više o digitalnoj karti pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: sib.hr
foto: arhiva/MojFaks

Još vijesti