V.K. u Vijesti

Prilika za super džeparac! Raspisan natječaj za stipendiju vrijednu 12 tisuća kuna

Glupa mladih kreativaca objavila je natječaj za stipendiranje studentaice. Najbolji dio: stipendija se isplaćuje svaki mjesec u godini.

7. listopada 2021 13:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako su sami sebe predstavili na službenim stranicama, "Izvan fokusa tim, grupa je mladih i ambicioznih kreativaca koji unazad osam godina zajednički produciraju fotografske, televizijske, filmske i video sadržaje te organiziraju događanja, festivale i provode razne marketinške aktivnosti".


Svoj su put zaočeli kao udruga maloljetnih filmskih i foto-entuzijasta koji su s vremenom prerasli u tim koji svake godine producira gotovo 300 epizoda raznih TV emisija, video materijala i napravi na tisuće fotografija, a njihove događaje posjeti gotovo 100 tisuća posjetitelja.


Ove godine, Izvan fokusa raspisuje poziv u kategoriji "Džeparac" čiji je cilj stipendirati studenta/icu umjetničkog fakulteta ili akademije iz cijele Hrvatske tijekom akademske godine 2021./2022.


>>>Nova pravila dodjele STEM stipendija: Evo kada ju morate vratiti državi<<<


Kako pojašnjavaju, program "U fokusu" obuhvaća stipendijski natječaj "Džeparac", edukativni program okupljanja mladih umjetnika kroz razmjenu primjera dobre prakse "Henganje" te natječaj "Filmske kovanice" za potporu studentskih autorskih i umjetničkih projekata. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje nakon prelaska poslovanja u društveno poduzeće provodi Izvan fokusa.


>>>Najuspješnije poduzeće Hrvatske stipendira studente: I do 3000 kuna mjesečno plus posao nakon diplome<<<


Kroz natječaj "Filmske kovanice" dosad su uspješno realizirali dva kratkometražna igrana filma mladih autora i studenata Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Snimljeni su filmovi "Poljošice" redatelja i studenta dramaturgije Mateja Sudarića, kao i film "Čuvar" redateljice i studentice kazališne režije i radiofonije Kristine Grubiša, a sufinancirani su u ukupnom iznosu od 10.000,00 kuna.


Detalji natječaja


Čak i za vrijeme pandemije, Izvan fokusa želi financijski podržati mlade autore, kako bi uz studij mogli razvijati vlastiti umjetnički izričaj. Na temelju javnog poziva izabrat će studenta/icu koji će mjesečno primati stipendiju u iznosu od tisuću kuna tijekom cijele akademske godine, svih 12 mjeseci.


Stipendija je namijenjena redovnim studentima preddiplomskih i diplomskih studija umjetničkih akademija i fakulteta diljem Hrvatske. Za prijavu nema dobne granice i ukupna stipendija je 12 tisuća kuna. Kako bi se studenti prijavili, zadnje do 15. listopada u ponoć moraju dostaviti nekoliko dokumenata:


>>>Jedna od najvećih hrvatskih županija ove godine nudi još bogatiju stipendiju – čak 1200 kuna mjesečno<<<


Potvrdu o redovitom studiranju na umjetničkoj akademiji ili fakultetu, motivacijsko pismo, kreativni projekt/rad po slobodnom izboru i Izjavu o primanju drugih stipendija (ili izjavu da ne prima nijednu drugu stipendiju).


Izvan fokusa malo bolje pojašnjava rad koji se mora poslati. "Student mora predati kreativno djelo/projekt/rad prema vlastitom izboru kojim predstavlja vlastiti umjetnički izričaj, estetiku i kreativnost. Ako je riječ o glazbi ili audiovizualnom djelu, djelo ne smije trajati duže od 5 minuta", pišu na svojim stranicama.


Djela se predaju na mail adresu info@izvanfokusa.hr do 15. listopada 2021. u ponoć, a potrebno je mail nasloviti: "Prijava za Džeparac".

Kako napominju, najvažniji kriteriji za izbor stipendista je upravo kreativni projekt.


Rezultate će objaviti na svojim službenim stranicama 20. listopada.

Još vijesti