Mojfaks.hr u Vijesti

Dobre vijesti za SOR-ovce: S novom godinom stiže i povećanje naknade za stručno osposobljavanje

Povećanje minimalca u Hrvatskoj 'povuklo' je sa sobom i povećanje naknade za stručno osposobljavanje. Dosad je naknada mladima na SOR-u iznosila 2621 kunu, a sada će iznos biti povećan za 131 kunu.

11. prosinca 2017 11:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S povećanjem minimalne plaće, početkom sljedeće godine, i mladima na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa povećat će se naknada, doznaje Glas Slavonije iz Kabineta ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića. Mladi bi obrazovani kadar umjesto dosadašnjih 2621 kunu, kada se pribroji 131 kuna za koliko je zapravo povećana minimalna plaća, također trebao primati 2752 kune neto iznosa naknade, piše Glas Slavonije.


Izvor: vijesti.hr

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 16/17) u članku 8a definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju. Od 1. siječnja 2018., minimalna plaća obračunava se po novoj osnovici, proporcionalno tomu obračunava se naknada za SOR, prve isplate su u veljači za siječanj", stoji u priopćenju Ministarstva.

...SOR-ovci uzvraćaju udarac: Mladi otkrili što i kako zaista rade na stručnom osposobljavanju...


...Poražavajući rezultati istraživanja: Nakon stažiranja očekuju vas lošija plaća i razočarenje...


Kada se uzme u obzir da su u samim početcima, prve "ture" korisnika stručnog osposobljavanja primale 1600 kuna, novi iznos koji će primati od veljače, iako je povećan, i dalje nije rješenje, smatraju korisnici ove mjere.

"Pozdravljam povećanje naknade, ali ona i dalje nije dostatna za pristojan život, naročito jedne mlade osobe. O stručnom osposobljavanju mislim da bi se trebalo ukinuti, jer će nas poslodavci praktički besplatno iskorištavati unedogled a da nikoga ne zaposle u radni odnos", kaže 29-godišnji Mario za Glas Slavonije, na čijem je mjestu stažiranja već izmijenjeno nekoliko "garnitura".


Izvor: Radio Dalmacija

Kritičari mjere SOR najbolje rješenje vide u ukidanju stručnog osposobljavanja i vraćanju pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja.

Više o povećanju naknade za SOR pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: Shutterstock

Još vijesti