Mojfaks.hr u Vijesti

Što će ove godine birati maturanti? Najveći interes za sestrinstvo, Policijsku akademiju i Vojno učilište

Sajam fakulteta organizirala je, uz potporu županije, Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije, a predstavilo se 40 fakulteta.

19. veljače 2018 13:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Po uzoru na Smotru sveučilišta u Zagrebu Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije organizirala je u hotelu Centra u Bjelovaru 1. Sajam fakulteta namijenjen maturantima s područja županije.

Kristijan Košćak, predsjednik Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije, ideju je predložio županu Damiru Bajsu koji ju je objeručke prihvatio. "Zahvalni smo županiji što je prepoznala potrebu za održavanjem sajma. Okupili smo 40 predstavnika, odnosno fakulteta, a osim informacija o fakultetu, maturanti su mogli saznati sve što ih zanima uz studiranje jer, za razliku od drugih sajmova, ovdje su mogli razgovarati i sa studentima koji su ih rado uputili u sve segmente studentskog života", kazao je Košćak.

Sajam je posjetilo više od 700 srednjoškolaca iz Grubišnog Polja, Čazme, Garešnice, Daruvara i Bjelovara, a za sve one udaljene od grada Županija je osigurala prijevoz. Njih 400 došlo je iz Bjelovara, a 350 iz drugih gradova kako bi polaganje državne mature i upis na fakultet što je moguće više pojednostavili.


foto: Facebook@Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije

Veliko zanimanje izazvalo je Veleučilište u Bjelovaru koje je predstavilo smjerove sestrinstvo i mehatroniku, koji su ujedno dva deficitarna zanimanja.

Maturantica iz Grubišnog Polja, Mihaela Solić, nakon gimnazije razmišlja o studiranju fizioterapije ili radiologije. "Trenutačno sam neodlučna, ali sigurno ću upisati nešto vezano za medicinu jer, osim što to volim, smatram kako je to jedan od rijetkih smjerova gdje se još može naći posao. Sajam mi je već pomogao jer sam saznala mnogo više informacija nego što ih mogu pronaći na internetu, ali sam stekla i nekoliko bitnih kontakata koji će mi u budućnosti svakako koristiti", kazala je Mihaela naglasivši kako nisu bitne samo informacije o fakultetu, već o svim ostalim zadacima koji ih čekaju kada napuste obiteljske domove.

Odabir budućeg zvanja nikako nije jednostavna odluka i sve smo češći svjedoci, tvrdi Košćak, pogrešnog odabira prilikom izbora fakulteta.

Ovaj sajam svakako je bio prilika za maturante da budu što sigurniji u svoju odluku, a na iznenađenje mnogih, iznimno posjećeni štandovi bili su oni Policijske akademije te Vojnog učilišta. Inicijativu Udruge, osim studenata, pohvalio je i sam župan Bajs. "Ovim postajemo jedna od rijetkih sredina koje održavaju ovakvu vrstu manifestacije, uz Zagreb, Rijeku i Osijek i pridonosimo iznimno važnoj odluci koju maturanti moraju donijeti i nadamo se da će biti od pomoći", kazao je župan Bajs.

Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije postoji tek dvije godine, a osnovana je na ideji pokojnog Matije Ključara, koji je u Zagrebu okupljao studente s područja Bjelovara. Udruga danas broji 40 formalnih i aktivnih članova, a dva puta godišnje organizira i okupljanje studenata u jednom zagrebačkom klubu.

Više fotografija sa Sajma pogledajte ovdje.

L.B./izvor: lokalni.vecernji.hr
foto: Facebook@Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije

Još vijesti