Mojfaks.hr u Vijesti

Što je e-Razmjena studentskih ocjena? Nova usluga studentima omogućuje besplatan elektronički prijepis ocjena

Studenti u Hrvatskoj donedavno su prijepis ocjena s fakulteta morali tražiti direktno na fakultetu, točnije u referadi. Zbog nove usluge naziva 'e-Razmjena studentskih ocjena ', na portalu e-Građani, studenti više ne moraju čekati u redu referade nego mogu besplatno zatražiti elektronički prijepis ocjena.

3. rujna 2018 12:04
Što je e-Razmjena studentskih ocjena? Nova usluga studentima omogućuje besplatan elektronički prijepis ocjena

Što je e-Razmjena studentskih ocjena? Nova usluga studentima omogućuje besplatan elektronički prijepis ocjena Foto: MojFaks

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, u suradnji s Ministarstvom uprave, omogućila je novu uslugu "e-Razmjena studentskih ocjena" na portalu e-Građani. Time se i Hrvatska pridružila mreži EMREX čija je svrha poticanje studentske mobilnosti i osnaživanje studenata  da učinkovitije kontroliraju vlastite studentske podatke i njihovu razmjenu, posebice izvan granica svoje države, stoji na službenoj internetskoj stranici AZVO-a.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Za sada su, unutar usluge dostupni podaci za tri visoka učilišta iz Hrvatske: Hrvatsko katoličko sveučilište, Tehničko veleučilište u Zagrebu i Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić, a planira se i daljnje povećavanje broja visokih učilišta i dostupnih podataka za studente. Putem portala e-Građani, studenti visokih učilišta, moći će besplatno zatražiti elektronički prijepis ocjena u bilo kojem trenutku.

...Više ne morate brinuti zbog poreza: Studenti napravili aplikaciju koja provjerava koliko ste zaradili preko SC-a...


...Naplaćivanje molbi na fakultetima je kršenje zakona: Uključi se u akciju \'Stop naplati dokumenata\'...


Studenti na razmjeni do sada su se suočavali s određenim preprekama, među kojima je i razmjena ocjena između matične institucije i visokog učilišta na kojem su proveli dio studija u sklopu programa studentske razmjene. Ova će usluga pojednostaviti sam postupak razmjene ocjena, budući da će sada sami studenti moći zatražiti elektronički prijepis ocjena i učitati na mrežnu stranicu visokog učilišta na koji odlaze na studentsku razmjenu. U slučaju kada visoko učilište nije član EMREX-a, a prihvaća digitalne zapise, student može dostaviti elektronski potpisani dokument preuzet s mrežne stranice e-Građani. Po povratku s razmjene, ocjene također mogu učitati na mrežnu stranicu matične institucije, piše na AZVO-u.

Izvor: eGrađani

Osim elektroničke razmjene studentskih ocjena, na portalu e-Građani, dostupna je još jedna usluga AZVO-a: mogućnost prijava na diplomske studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj, a od sljedeće godine i mogućnost prijava na preddiplomske i integrirane studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj.

Više o mreži EMREX pročitajte na poveznici.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks/Pixabay

Još vijesti