Mojfaks.hr u Vijesti

Što studirati? Hrvatskoj trebaju liječnici, anglisti, strojari...

Iako je Hrvatski zavod za zapošljavanjem svakim danom sve nakrcaniji nezaposlenima, ipak postoje zanimanja za kojima vlada potražnja te zbog kojih će se povećati kvote za upis na fakultete. Neka od najtraženijih zanimanja su liječnici, strojari, anglisti, farmaceuti, računarni tehničari i slično.

22. ožujka 2012 15:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Najavljeno smanjenje, ali i povećanje upisnih kvota

Ministar obrazovanja i sporta najavio je smanjenje upisnih kvota na jednim, a povećanje na drugim fakultetima jer, kaže, nema smisla upisivati mnogo ljudi na fakultete koji će nakon njihova završetka otići direktno na Zavod za zapošljavanje i ondje ostati godinama, ako ne i zauvijek.

Dodaje da nema smisla da država plaća upisne kvote za takve fakultete jer se radi o ljudima koje poslije nitko neće zaposliti. Slikovito ih je usporedio s tvornicom u kojoj se proizvode automobili, ali koje nitko ne želi kupiti. Ta bi se tvornica odmah zatvorila, kaže ministar.

Za akademsku godinu 2012./2013. kvota na Ekonomskom fakultetu je smanjena za čak 260 mjesta, Pravni fakultet upisuje čak 332 studenta manje, a Učiteljska akademija 60 studenata manje. Kvote je smanjio i Fakultet političkih znanosti, i to za 40 mjesta. Najavljeno je i smanjenje na Kineziološkom fakultetu.

Čini se kako su najveća smanjenja upisnih kvota na fakultetima humanističkog i društvenog usmjerenja pa se budućim studentima preporučuje ove fakultete zaobilaziti. Ministar Jovanović napominje kako maturanti i svi oni koji će to uskoro postati trebaju pravu informaciju kako bi dobro razmislili o tome što će pokušati upisati.

Jovanović ističe kako su fakulteti koji će vam lako naći posao nakon diplome neki od prirodnih znanosti, strojarstvo, anglistika, medicina, farmacija, anglistika te računarstvo. Primjera radi, Medicinski fakultet povećao je upisne kvote za nove studente.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com


Još vijesti