Mojfaks.hr u Vijesti

Student treba vašu pomoć: Vesele ga gležnjače, karta za vlak predstavlja mu tešku financijsku prepreku

U Facebook grupi FB Humanitarci Zagreb osvanula je objava koja je dirnula mnoge pratitelje ove stranice. Naime, jedno dijete prijašnjih korisnika upisalo je fakultet. Iako je ova vijest razlog za slavlje, obiteljima slabijeg materijalnog statusa dijete na fakultetu predstavlja veliko financijsko opterećenje.

22. studenog 2016 13:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Identitet 19-godišnjeg studenta nisu htjeli otkriti. Nana Schaps, voditeljica Facebook Humanitaraca, kaže nam da se radi o skromnom, jednostavnom i nenametljivom mladiću. "Toliko skromnosti i dobrote, toliko poniznosti u tako mladom pametnom biću", opisuje ga.


Kaže da im se student javio početkom prošlog mjeseca i zamolio ih za pomoć u financiranju mjesečne karte za vlak. Članovi Facebook Humanitaraca odmah su reagirali, a to je ujedno bio i početak ove priče. Roditelje ovog mladića FB Humanitarci znaju još otprije, no nakon njegovog upisa na fakultet, fokus dobročinitelja pomaknuo se na "novopečenog" studenta.


Iako su se odmah angažirali da mu pomognu koliko god je to moguće, na njihova pitanja o tome što mu treba, najčešće odgovara: "Ništa mi ne treba."


Put do Zagreba je skup


Ovo je ipak daleko od istine. Student iz ove priče živi u malenome mjestu na jugu Krapinsko-zagorske županije odakle svaki dan putuje na fakultet u Zagreb. Nekoliko puta tjedno, kad ima predavanja rano ujutro, ustaje u 4:25 kako bi stigao na vrijeme.


Trošak putovanja do Zagreba nije zanemariv – iznosi 491 kunu koju je potrebno odvojiti svaki mjesec.


Ove jeseni, Facebook Humanitarci su mu poklonili prijenosno računalo, a planiraju pokrivati sve troškove mjesečne prijevozne karte. Skromnost studenta ogleda se i u štedljivosti kad je prehrana u pitanju: ne odlazi na pizze niti ruča "vani".


Kako je rekao FB Humanitarcima kad su mu dali džeparac i predložili mu da koji put "ode na pizzu", rekao je da je to preskupo. Za šest-sedam kuna u menzi se uspije najesti, a to je ipak znatno manji iznos od 30-50 kuna koliko bi platio jednu pizzu.


Mobitel mu je poklonila profesorica, no ne nosi ga sa sobom jer "nema impulsa na kartici". U knjižnici surfa besplatno pa tako i komunicira s drugima – šalje mailove ili poruke.

Oduševile ga gležnjače za zimu


FB Humanitarci rade sve što je u njihovoj moći kako bi kontinuirano pomagali ovom studentu. Mnogo se ljudi javilo sa željom da mu, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu donacijama onoga što mu je potrebno: obuće za zimu, koje kune, lijekova, higijenskih potrepština i slično.


Jučer su se ponovo susreli kako bi studentu uručili sve što su za njega sakupili: osim torbe na kotačićima u kojoj će lakše ponijeti sve što je dobio, dobio je i gležnjače i ruksak koji će mu svakako dobro doći.


"Također smo mu dali i novčani iznos od 500 kuna, drugi puta u dva tjedna", dodaje Schaps.


S obzirom da je sakupljeno dovoljno odjeće, obuće i sličnih potrepština, iz udruge apeliraju da oni koji mogu pomoći doniraju ponešto novca kako bi i dalje mogli financirati mjesečnu kartu za prijevoz i džeparac koji je potreban svakom studentu.



foto: Facebook@FB Humanitarci Zagreb/objavljeno uz dopuštenje


Trošak obrazovanja mladih u Hrvatskoj nije zanemariv, a obiteljima slabijih primanja on može postati nepremostiva prepreka. Ono što je nekome svakodnevica, drugome može biti veliki luksuz.


Ako i vi želite pomoći ovom skromnom studentu, kontaktirajte FB Humanitarce Zagreb.


L.B./foto: Facebook@FB Humanitarci Zagreb/objavljeno uz dopuštenje

Još vijesti