Mojfaks.hr u Vijesti

Student osmislio solarnu e-klupu koja ima hotspot i puni mobitele

Solarna e-klupa u Solinu može istodobno puniti četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, a noću služi kao javna rasvjeta. Na njoj se može piti i bambus, unatoč visokoj sofisticiranosti.

2. srpnja 2015 11:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Solarna e-klupa može raditi i deset dana bez sunca, otporna je na udarce, a lopovi je ne mogu lako rastaviti. Tvrdi to 20-godišnji Solinjanin Ivan Mrvoš, student prve godine splitskog FESB-a i izumitelj klupe koja može istodobno puniti četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, a noću služi kao javna rasvjeta.

Postavljena je ispred Gradske uprave u Solinu i prva je takva u Hrvatskoj.

"Cijeli projekt izrade klupe trajao je oko četiri mjeseca. Ideja se razvila od LED stolaca slična sadržaja, projekta kojim sam pobijedio na poduzetničkom kampu u Solinu prošle godine. Grad Solin financirao je materijal za izradu klupe, a ja sam posao odradio besplatno. Nastala je u mojoj sobi i dvorištu, a bez pomoći prijatelja s fakulteta Tonija Leje i Ante Parčine ne bih uspio", rekao je Mrvoš.



Mrvoš se sa svojom klupom planira javiti na mnoge natječaje, među ostalima i za opremanje biciklističke staze Greenway u Zagrebu i okolici. Prijavit će se i za novac fondova Europske unije.

"14 miseci nespavanja, rada od jutra do sutra, odricanja svega - od prijatelja do gitare koju sam proda da bi napravija ovu klupu. Hvala svima na podršci", napisao je na svom Facebook profilu Ivan.

Pregovara s još nekim gradovima u Hrvatskoj i vjeruje da će uspjeti. Javili su mu se neki ulagači, ali će, kako kaže, svoj izum razvijati sam.

L.B./izvor: 24sata
foto: Facebook

Još vijesti