Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti društveno-humanističkih znanosti tjeskobniji od STEM kolega: Najteže pogođeni jezičari, a najmanje medicinari i inženjeri

Budući inženjeri, liječnici i stomatolozi osjećaju se najmanje tjeskobnima u procesu stjecanja diplome.

30. ožujka 2021 17:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nova studija pokazala je da su šanse za tjeskobu veće ukoliko studirate na dodiplomskom studiju u spektru društveno-humanističkih znanosti nego ukoliko diplomu stječete u STEM ili medicinskom polju.


U recentnom istraživanju, provedenome od strane britanske Agencije za statistiku visokog obrazovanja (HESA), diplomcima raznih studija postavili su anketno pitanje koliko su se, na ljestvici od 1 do 10, osjećaju tjeskobnima dan prije odgovaranja na ovo pitanje, piše The Tab.


32% onih koji studiraju na društveno-humanističkim studijima odgovorilo je da se osjećaju poprilično tjeskobno u odnosu na 28% pozitivnih odgovora od strane kolega koji studiraju na medicinskim ili STEM studijima.


Detaljan prikaz postotaka anksioznosti među studentima različitih studija...foto: screenshot via The Tab


Što se konkretnih studijskih programa tiče, najtjeskobniji su studenti jezika te dizajna i umjetnosti uz 36% onih koji su izjavili da osjećaju visoku razinu anksioznosti. Slijede ih kolege koji studiraju komunikacije (34%) te oni koji su upisali studij povijesti i filozofije (32%).


Na drugom kraju spektra, među onima koji najmanje pate od tjeskobnih napadaja, nalaze se studenti računarstva, inženjerstva, medicine (i ostalih medicinskih znanosti), stomatologije i veterine.


Više podataka o istraživanju možete pronaći ovdje.

Još vijesti