Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Više od 11 tisuća putovanja godišnje! Studenti još jedne županije imaju pravo na BESPLATAN prijevoz vlakom

MojFaks | Vijesti, 20.01.2020.Više od 11 tisuća putovanja godišnje! Studenti još jedne županije imaju pravo na BESPLATAN prijevoz vlakom

Redovni studenti s područja Primorsko-goranske županije od ove godine ostvaruju pravo na besplatna pojedinačna putovanja u cijeloj Hrvatskoj (odnosno od mjesta prebivališta do mjesta studiranja).

Ovu pogodnost za studente omogućuje potpisan ugovor između PGŽ i Uprave HŽ Putničkog prijevoza, u kojem se obje strane obvezuju sufinancirati prijevoz studenata u omjeru 50:50, piše Novi list. Prema procjenama u ovoj godini iz županijskog proračuna za tu svrhu će se osigurati 150 tisuća kuna

...Još jedna odlična vijest! I ovi studenti od 1. siječnja besplatno putuju vlakom...


Ovakve pogodnosti za studente, pokazalo se da dobro funkcioniraju u drugim županijama. Potpisani ugovor omogućit će studentima da vikendima, ali i tijekom tjedna besplatno dolaze kući te potencijalno doprinijeti i njihovom povratku u rodni grad.

Putovanje vlakom nešto duže


Vrijeme putovanja željeznicom je nešto duže (na primjeru relacije Rijeka-Zagreb pedesetak kilometara dulje nego autocestom). Međutim, željeznička pruga povezuje mnoga naseljena mjesta na toj relaciji, a od sredine prosinca uveden je i studentski vlak koji svake nedjelje u 17,30 sati iz Rijeke kreće za Zagreb.

Kako do besplatnog prijevoza?


Pravo na besplatan studentski željeznički prijevoz može se ostvariti na temelju potvrde obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta i identifikacijskog dokumenta iz kojeg je vidljivo prebivalište na području PGŽ-a.


Redovni studenti trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a, a s njom će studenti moći kupovati pojedinačne karte na blagajnama kolodvora. Studentima koji već posjeduju pametnu karticu profil će biti dodijeljen na postojeću karticu, a prijevoz studenata osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova.

U protekloj godini s područja Primorsko-goranske županije otpremljeno je 180 tisuća putnika, od čega su studenti ostvarili 11.162 putovanja, a danas potpisani ugovor pridonosi povećanju mobilnosti studentske populacije, ali i revitalizaciji željezničkog prijevoza.

A.Z.
foto: Wikipedia@Suradnik13


studentibesplatan prijevoz vlakomPGŽ