Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti koji piju alkohol sretniji su od onih koji ga ne piju

Na fakultetu se mnogo toga vrti oko druženja i ispijanja alkohola. A čini se i kako su ove dvije stvari povezane. Naime, jedno je istraživanje pokazalo da su studenti koji piju sretniji sa svojim društvenim životom od onih koji uopće ne piju. Štoviše, studenti koji u društvu bolje kotiraju, zapravo češće piju!

11. veljače 2013 14:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Colgate u New Yorku na 1,595 studenata. Pod pijenjem alkohola smatra se ispijanje četiri ili više pića u krakom vremenu za studentice i pet ili više pića u kratkom vremenu za studente jednom ili više puta u dva tjedna.

Carolyn Hsu, koja je vodila istraživanje, o svemu kaže: \'Mislim da ispijanje alkohola ima veze s osjećajem da negdje pripadamo jer se obično smatra da to svi studenti rade.\'

>> Foto: Provjerite gdje se tulumarilo ovog vikenda!


Nešto što svi rade...

Zanimljivo je i da su u istraživanju studenti mogli davati svoje komentare na određena pitanja pa su tako neki napisali: \'Ovdje svi piju. Ne želim se napiti, ali osjećam kao da ne pripadam ovdje ako ne pijem.\'

Drugi student je napisao: \'Zapravo ja ne želim piti, ali to je nešto što ovdje svi rade\', a treći: \'Znate, nije mi problem malo popiti, ali ne želim se urokati, no svi to ovdje rade.\'

Također, ispijanje alkohola obično se povezuje s imućnijim studentima i pripadnicima određenih grupa i u SAD-u popularnim klanovima. Većina tako pije kako bi se osjećala povezanima upravo s ovakvim grupama.



Studenti koji češće piju su i zadovoljniji?

Međutim, iako bi se na prvi pogled moglo učiniti da piju tamo neki očajnici i usamljenici, istina je zapravo daleko od toga. Naime, upravo studenti koji češće piju su i zadovoljniji svojim društvenim statusom od onih koji piju malo ili uopće ne piju. Ovo je iznenađujuća činjenica, smatraju znanstvenici, jer je dokazano da opijanje na studiju donosi veći rizik od seksualnog iskorištavanja te niz problema sa samim studiranjem. Također, iako ponašanje studenata godinu za godinom bilježi određene promjene, opijanje već godinama ima određenu konstantu te se radi o praksi koja se ne mijenja.

Zanimljiv je i podatak da postoje studenti koji se ne opijaju, a smatraju se zadovoljnima svojim društvenim životima. Radi se o studentima koji pohađaju religijske studije i pripadaju većim grupama. Znanstvenici se stoga nadaju da će ovo biti pozitivan primjer koji će utjecati na sve ostale studente kako bi prestali zavirivati u bocu da bi se osjetili društveno prihvaćenijima.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com


Provjeri još...
Novi trend među studentima: Umjesto kave s prijateljima – pušenje vodene lule!
Video: Popio \'na eks\' 10 shootera i evo kako se proveo...

Još vijesti