Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti medicine pohađali nastavu iz neurokirurgije u vodećim američkim klinikama

Oduševljeni smo predavanjima, gostoprimstvom naših domaćina, radom američkih klinika, vrhunskim liječnicima koji nisu štedjeli vrijeme da bi nam pokazali svoje znanje i umijeće. To su, najsažetije, dojmovi studenata pete godine osječkog Medicinskog fakulteta, nakon povratka iz američkog grada Memphisa, gdje su pohađali nastavu iz neurokirurgije u vodećim američkim klinikama i institutima.

28. travnja 2015 11:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Ideja za suradnju s kolegama iz SAD-a potekla je od Aleksandra Včeva, dekana našeg fakulteta. Na temelju njegove incijative potpisan je ugovor između Medicinskog fakulteta Sveučilišta Tennessee u Memphisu i Medicinskog fakulteta u Osijeku. Na taj je način dogovorena razmjena studenata, a Sveučilište Tennessee postalo je nastavna baza našeg fakulteta. Dogovoreno je i da se dio nastave iz neurokirurgije obavi na vrhunskim klinikama u Memphisu. Odabrali smo sedam vrsnih studenata i krenuli u realizaciju tog projekta", kaže dr. sc. Bruno Splavski, izvanredni profesor na Katedri za kirurgiju i neurokirurgiju osječkog Medicinskog fakulteta.

On i njegov kolega, dr. Dario Mužević, s Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, kao i studenti pete godine Medicinskog fakulteta u Osijeku: Mateo Grigić, Vjenceslav Vrtarić, Irina Bagić, Marin Kuharić, Dragan Janković, Marijana Kovačević i Nikolina Grbavac, u SAD-u su proveli dva radna tjedna, a nastava je uključivala i praktični rad u bolnicama i institutima.

Student Dragan Janković kaže da su slušali predavanja najboljih američkih neurokirurga i bili u operacijskim salama s njima te dodaje: “Gledali smo ih kako rade, a znanje koje su nam prenijeli je fascinantno.” Mateo Grigić ističe da su njihovi domaćini ozbiljno shvatili njihov dolazak i isplanirali im boravak doslovce u minutu. “Sve je bilo besprijekorno: predavanja su počinjala točno na vrijeme, program iznimno kvalitetno popunjen, domaćini gostoljubivi, uslužni, profesionalni, predani svom poslu.

I Amerikanci su zadovoljni našim studentima i njihovim angažmanom. Završni test nije bio nimalo lagan, no oni su ga sjajno riješili. I bili izvrsni predstavnici grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske u SAD-u”, kaže dr. Mužević.

Dr. Splavski dodaje da je to bilo prvi put da je realizirana ovakva suradnja s američkim kolegama, no nada se ne i zadnji. Još kaže: “Doista je bilo fascinantno. Uz radni dio, organizirali su nam odlaske na košarkaške utakmice, razgledanje znamenitosti, kulturnih ustanova... Bio je to sadržajan boravak, ne samo u smislu medicine već cjelovito životno iskustvo.”

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: semmes-murphy.com

Još vijesti