Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti ne žele kupiti pokaz, radije će se švercati

Besplatan pokaz više nemaju svi studenti, i za njih je uveden dohodovni cenzus, protiv čega su se odlučili pobuniti. S rujnom stižu i brojni studenti iz cijele zemlje koji neće plaćati ZET-ov pokaz...

25. kolovoza 2011 14:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Peticiju za besplatan javni gradski prijevoz do sada je potpisalo više od 6000 studenata Sveučilišta u Zagrebu, i to na internetskim stranicama Studentskog zbora. Inicijativa je to kojom Studentski zbor želi omogućiti besplatnu vožnju za sve zagrebačke studente, piše Vecernji.hr.

Iako studenti kažu da im mjesečni iznos od 83 kune za kartu nije previsok, mnogi s kojima smo razgovarali ustvrdili su da će se radije - švercati.

Podsjećamo da je Skupština lani u prosincu odlučila ukinuti besplatan javni gradski prijevoz svim studentima, osim onima s prebivalištem u Zagrebu čija mjesečna primanja iznose manje od 2000 kuna po članu kućanstva.

Diskriminacija studenata s prebivalištem izvan Zagreba...

Iz Studentskog zbora naglašavaju i da se diskriminiraju studenti s prebivalištem izvan Zagreba. Oni pravo na besplatan prijevoz nemaju, sve i da im je mjesečni prihod ravan nuli. A upravo njih ima najviše, oko 30 tisuća, i, ironično, svi oni pune gradski proračun.

Nadalje, kažu u Studentskom zboru, odluka nepovoljno utječe na ionako loš socijalni status studenata. Mnogi jedva "pokrivaju" osnovne troškove, stoga su peticiju, kao znak podrške kolegama, potpisali i oni kojima 83 kune nisu "udar po džepu".

Više pročitajte na Vecernji.hr

>> Peticija za besplatni javni gradski prijevoz za zagrebačke studente

Foto: Ankica Vrdoljak / CROPIX

Još vijesti