Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti nemaju gdje jesti

Rješenje se mora uskoro pronaći jer predavanja samo što nisu počela. U studenom i prosincu čak se 700 studenata hrani u menzi, kazao je Slobodan Pola. Nažalost, u Puli za sada ne postoje restorani koji imaju prostorni kapacitet za veći broj studenata, kažu u Ministarstvu.

3. listopada 2009 00:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

PULA - Ni tjedan dana prije početka predavanja na Sveučilištu Jurja Dobrile, koja startaju 5. listopada, pulski studenti nemaju riješeno pitanje prehrane. Nakon što je zbog brojnih nepravilnosti restoranu Markat u Puli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbilo produžiti ugovor o subvencioniranoj prehrani, pulskim studentima je na raspolaganju ostao po kapacitetu nedostatan restoran Mozart u sklopu Doma oružanih snaga, prenosi Glas Istre.


Voditelj Studentskog centra u Puli Slobodan Pola bio je uvjeren da će problem biti riješen do 1. listopada, budući da su u međuvremenu pronašli šest restorana koji su bili spremni preuzeti organiziranje studenske prehrane. Međutim, povjerenstvo za kontrolu studentske prehrane, koje je 17. rujna obišlo lokacije u Puli, nije bilo zadovoljno viđenim pa ugovor još nije potpisan te je organiziranje studentske prehrane i dalje neizvjesno.


- Predstavnici Ministarstva pregledali su šest objekata koji su mogli doći u obzir kao zamjena za Markat i sada čekamo rasplet događaja. Rješenje se mora uskoro pronaći jer predavanja samo što nisu počela te će više studenata doći u Pulu. Prema našim podacima, najveći broj studenata ovdje boravi u studenom i prosincu, kada se u menzi hrani čak njih 700, kazao je Pola.



Da bi donekle odgovorili na potrebe studenata, u menzi Doma oružanih snaga već su povećali broj sjedećih mjesta sa 75 na 135.


- U planu je dodatnih 35 stolica u još jednoj sali čime bi Mozart došao na razinu kapaciteta Markata. Time bi se uveliko ublažio problem studentske prehrane i bio bi dovoljan još jedan manji objekt da se ispune potrebe za studente u Puli, dodao je Pola.


Zbog nastale situacije sve veći broj studenata nezadovoljan je što je Ministarstvo odbilo produžiti ugovor Markatu, iako su upravo oni nadležnima, kao i medijima, ukazali na brojne nezakonitosti u radu ovog restorana, od izdavanja lažnih računa pa sve do naplaćivanja skupljih obroka suprotno važećem cjeniku.


Studenti sada zamjeraju što menza u Domu oružanih snaga, osim što nema veliki izbor hrane, nedjeljom ne radi. Voditelj studenskog restorana ističe da je to istina, ali da je nedjeljom u rujnu zatvoren i Markat koji je, dodaje, i dalje jedan od mogućih kandidata da ponovno bude studentski restoran ako ukloni nepravilnosti.


U Ministarstvu odgovaraju da su detaljno upoznati s problemima u vezi sa studentskom prehranom u Puli.


- Traži se primjereno rješenje za prevladavanje problema oko restorana Markat na čiji je rad i poslovanje u zadnjih nekoliko mjeseci bio upućen veći broj primjedbi studenata. Trenutno razmatramo i mogućnost uključivanja novog davatelja usluge studentske prehrane. Nažalost, u Puli za sada ne postoje restorani koji imaju prostorni kapacitet za veći broj studenata. Obišli smo restorane koji su izrazili interes za pružanje studentske prehrane te ćemo do kraja rujna razmotriti mogućnost njihovog eventualnog uključivanja u taj sustav, ističu nadležni.


Prema njihovom mišljenju restoran Mozart, nakon što je proširio kapacitet, u potpunosti osigurava prehranu studenata tijekom rujna i početkom listopada kada se u Puli hrane uglavnom samo studenti koji izlaze na jesenske ispitne rokove.


Gdje će studenti ručati nakon što završe ispitni rokovi i stotine njih se slije u Pulu, još se ne zna. Zvuči gotovo tragikomično da upravo studenti ispaštaju zato što su upozorili nadležne na neregularno poslovanje jednog restorana. Umjesto da im se odmah našao zamjenski restoran, sada ne samo da nemaju ni studentski dom ni menzu, nego su ostali i bez riješenih minimalnih uvjeta studentske prehrane u restoranima koji ionako nisu ni pravi studentski.


M.Jerin, Novi List

Još vijesti