Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti osmislili algoritam koji računa kad početi s 'pred-cuganjem'

Cuganje prije izlaska je ritual star koliko i prvi kafić, noćni klub i bilo koje drugo mjesto za izlazak u kojemu je cuga uvijek - najskuplja.

11. prosinca 2015 13:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tko još želi plaćati skupu cugu u klubovima (koja ti onda netko u prolazu i izbije iz ruke) kad se lakše i jeftinije malo \'oraspoložiti\' u domu, sobi, nečijem stanu ili u parku, samo s najbližom i najdražom ekipom, pa tek onda lijepo odšetati na tulum?

Velika je mudrost točno tempirati ovo \'pred-cuganje\': ako počnete prerano, možda nećete dočekati ponoć i najbolju atmosferu, a ako počneš prekasno, nećeš se dovoljno opustiti do trenutka kad će svi već biti debelo u elementu. Stoga su točan tajming i tempo jako važni!



Trojica studenata s prestižnog Sveučilišta Stanford (Spencer Savitz, Vienna Harvey i Niko Alino) uhvatila su se u koštac s ovim problemom i čini se da su ga riješili! Osmislili su matematičku formulu koja računa kad točno moramo početi s alkoholiziranjem (i s koliko alkoholiziranja) da bismo stalno bili u elementu, a ne se skljokali negdje ispod šanka, baš kad atmosfera postane najbolja.

Tko još kaže da znanja stečena na fakultetima ne možemo primijeniti na rješavanje gorućih životnih problema? Ovaj su projekt osmislili u sklopu kolegija Interaktivni znanstveni menadžment, a imamo osjećaj da će koristiti mnogim kolegama diljem svijeta. Evo kako su ga opisali u ovom YouTube videu:



U prijevodu
: Korisnici moraju unijeti broj pića koje mogu popiti, a formula će onda izračunati kad je najbolje početi piti, pod pretpostavkom da popijete jedno piće svakih 10 minuta.

Javite ako isprobate!

L.B./izvor: YouTube
foto: Freeimages

Još vijesti