Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti plešu kolo i pjevaju: 'Neće Dara da primi vakcinu, ne vjeruje u svjetsku medicinu...'

Unatrag dvije godine, stručnjaci upozoravaju na globalno širenje skepse prema cijepljenju koja, kako tvrde, znači da je svijet otišao korak unazad u borbi protiv smrtonosnih, zaraznih bolesti.

29. ožujka 2021 15:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako je 2019. godine objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upravo je nepovjerenje prema cjepivima jedna od top 10 prijetnji javnome zdravlju.


>>>Krenulo masovno cijepljenje studenata medicine – otkrivaju nam koje su nuspojave najčešće osjećali!<<<


Ova se polarizacija stavova dodatno iskristalizirala u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon stvaranja prvih cjepiva protiv virusa COVID-19. S obzirom da je proces izrade cjepiva, kao i njegova testiranja na ljudima, bio kraći no ikad, mnogo je skeptika koji radije biraju rizik obolijevanja od koronavirusa nego rizik nuspojava cjepiva koje je, po mišljenju skeptika, nedovoljno ispitano i provjereno.


Ovo su dodatno osnažile vijesti o nuspojavama i komplikacijama nakon cijepljenja AstraZenecom, zbog čega su mnogi odlučili odbiti mogućnost primanja ovog cjepiva.


U dva navrata provođenja ankete među studentima u Hrvatskoj, brojke su pokazale sličan stav. Oba puta postotak onih koji se ne žele niti planiraju cijepiti bio je viši (77%) od onih koji su izjavili da se planiraju cijepiti.


>>>Studentska populacija rekla NE cjepivu: Čak 77% studenata ne želi primiti cjepivo protiv koronavirusa<<<


I iako je cijepljenje studenata započelo, doduše za buduće liječnike koji i sad tijekom studija dolaze u doticaj za zaraženima pa su samim time i među rizičnim skupinama građana, stav mladih čini se da se nije mnogo promijenio.


>>>Ušli na prioritetnu listu građana: Studenti ovog fakulteta moći će se cijepiti protiv korone prije ostalih kolega<<<


Na YouTubeu se pojavio video beogradskih studenata koji plešu koliko i pjevaju stihove: "Neće Dara da primi vakcinu, ne vjeruje u svjetsku medicinu."




U kontekstu nadolazećih uskrsnih blagdana povodom kojih neke europske zemlje najavljuju ili već provode nova "zaključavanja" i kontrole na graničnim prijelazima, kao i uvođenje "COVID-putovnica" zbog sve većeg broja zaraženih zbog kojih se u javnosti govori o "trećem valu" širenja ovog virusa, čini se da će skeptika i dalje biti.


>>>Stariji na moru, mladi u lavoru? Studenti neće biti cijepljeni do ljeta pa neće moći putovati: 'Uvođenje COVID-putovnica nije fer!'<<<


Kako vi komentirate ovakva okupljanja mladih?

Još vijesti