Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti s dva kontinenta u Vrbniku otkrivaju hrvatsku kulturnu i jezičnu baštinu

U Vrbniku na otoku Krku od 4. do 11. srpnja održava se Peta međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

9. srpnja 2014 12:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U petak 04. srpnja u Vrbniku na otoku Krku počela je s radom Peta međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Sanje Vulić.

Ovo je prva godina da se Ljetna škola Hrvatskih studija održava u Vrbniku. Prve dvije održane su u Skradinu, a treća i četvrta u Pirovcu. Suorganizator ovogodišnje škole je Vrbničko kulturno društvo „Frankopan“, kojega je predsjednik Tomislav Božić.

Deset studenata iz Poljske, Hrvatske i Venezuele svakoga dana Škole, koja završava u petak 11. srpnja, pohađa jezične vježbe. Jezične se vježbe održavaju po skupinama prilagođenim znanju polaznika, a drže ih voditeljica Škole prof. Vulić i doktorandica Lidija Bogović.

Osim jezičnih vježbi organiziranih u tri skupine, studenti su slušali predavanje doc. dr. sc. Marinka Šiška o Bogdanu Radici i mediteranskom duhu jadranske Hrvatske, predavanje prof. Sanje Vulić o pjesnikinji dr. Vlasti Sindik-Pobor i vrbničkom čakavskom književnom krugu te predavanje prof. dr. sc. Marija Grčevića o ranoj slavistici i hrvatskom jeziku. Slijedi predavanje prof. dr. sc. Danijela Labaša o hrvatskom igranom filmu i nacionalnom identitetu.

Uz svakodnevnu nastavu i jezične vježbe, studenti svaku večer pohađaju kazališnu radionicu, koju vodi redateljica Frana Marija Vranković. Na radionici, uz vježbe improvizacije, govore poeziju te razrađuju scene iz svakodnevnice, koje će prezentirati ujutro zadnjega dana Škole.

Kulturni program ovogodišnje Škole upotpunila je književna večer s pjesnikinjom Marijom Trinajstić Božić. Pjesnikinja je polaznike Škole upoznala sa svojim opusom te im recitirala pjesme na vrbničkoj čakavštini.

Kako bi upoznali Vrbnik i otok Krk, studenti su bili u obilasku Vrbnika te su brodicom obišli vrbničku okolicu. U planu je i posjet vrbničkim kulturnim ustanovama te gradu Krku.

Još vijesti