Anja Z u Vijesti

5 godina studiranja – uzalud? Studentica oplela po svom faksu: 'Hvala vam što i dalje školujete ljude koji se neće moći zaposliti idućih 20 godina'

U Hrvatskoj javnosti posljednjih mjeseci aktualizirala se tema manjka zdravstvenog osoblja kao i problem tisuća mladih diplomiranih zdravstvenih radnika koji čekaju priliku za pripravnički staž koji im predstavlja uvjet za samostalni rad.

19. studenog 2020 16:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sudeći prema situaciji iz susjedne Bosne i Hercegovine, može i gore. Naime, u okolnostima kada su u svijetu prijeko potrebni biolozi, mikrobiolozi i genetičari, oni u Bosni i Hercegovini ne mogu raditi jer uopće ne mogu proći na razgovoru za posao. Njihovo zanimanje, usprkos petogodišnjem školovanju, ne postaji u sustavu.

Bivša studentica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Amila Travnjak-Ćosović uputila je otvoreno pismo upravi ove obrazovne ustanove, u kojemu se zapitala je li odgovornima barem imalo nelagodno zbog ove situacije.

Kad roditelji odvajaju posljednji dinar da diplomiraju, a onda shvate da je sve bilo besmisleno...


...Zagrebački PMF treba pomoć cijele Hrvatske: Studenti najbolje objasnili zašto bi SVI GRAĐANI trebali odvojiti koju kunu za ovaj faks...


"Da li znate kakav je osjećaj kada pet godina provedete s knjigom, kada se trudite, kada vaši roditelji odvajaju posljednji dinar da vam plate školarinu, kiriju, knjige, a kada se po završetku školovanja ispostavi da je sve to bilo besmisleno i da vaše zanimanje kao takvo uopće ne postoji u sustavu? Da, dobro ste čuli", piše Amila na Facebooku.

Naime, Amila kao i njeni kolege koji su završili studij na Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta do zaposlenja ne mogu doći jer ne mogu do licence za samostalan rad zbog paradoksa: ne postoji komora koja bi istu izdala, a medicinski laboratoriji kao preduvjet za rad zahtijevaju posjedovanje licence.

Planovi ne postoje


Još jedan problem mladima koji bi htjeli ostati u BiH, pronaći ondje zaposlenje i zasnovati obitelji, je i nepostojanje plana i i programa za obavljanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita. Zbog ovoga su u nemogućnosti odraditi pripravnički staž koji bi bio preduvjet za izdavanje licence.

...Prvi takav u ovom dijelu Europe: Pokreće se novi studij u Zagrebu – u sve se \'umiješao\' i Oxford!...


"Znate li kakav je osjećaj gospodo kad budete odbijeni (iako su ostale kvalifikacije prihvatljive za to radno mjesto) s rečenicom: \'Žao nam je, ali mi tu ništa ne možemo jer nemate licence\' i vi ostanete onako bespomoćni, bez odgovora jer oni koji su odgovorni za to ne žele i neće, čak i nakon bezbroj zahtjeva, da riješe pitanja svojih studenata", pita Amila.

Otvoreno pismo Prirodno-matematičkom fakultetu! Je li vas stid? Da li znate kakav je osjećaj kada 5 godina provedete...

Posted by Amila Travnjak-Cosovic on Saturday, November 14, 2020

Biokemija i fiziologija - beskorisni studiji?


Amila je završila Biokemiju i fiziologiju i kao brojni drugi ne može se prijaviti Službi za zapošljavanje jer njihova zanimanja ne postoje u sistemu. Jedina opcija prostala je da ju registriraju kao profesoricu biologije što ona nije, jer kako i sama kaže, nije odslušala pedagošku grupu predmeta potrebnu za zvanje nastavnice.

Zakonom je definirano da prilikom prijava na natječaju mogu konkurirati samo kao zdravstveni suradnici, ali ne i biolozi Shodno tome, nemaju krovnu komoru koja bi bila zadužena za izdavanje licenci pa ne mogu obavljati ni pripravnički rad kako bi stjecali iskustvo i dalje napredovali.

...Četiri nova studija na PMF-u: Splitski studenti će od sljedeće godine moći studirati astrofiziku...


Posljednji, ali ne i manje bitan problem je problem hiperprodukcije kadrova medicinsko-laboratorijske dijagnostike i preklapanja studijskih programa na Odsjeku za biologiju sa studijskim programom na Fakultetu zdravstvenih studija, kao i s edukacijskim programima na Farmaceutskom fakultetu i Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. "Na Odsjeku za biologiju prisutni su smjerovi za koje već sada znamo da biolozi koji ih završe neće moći da se zaposle sljedećih 20 godina", piše.

Na kraju, Amila se zahvalila PMF-u na "uzaludno potrošenih 5 godina".

Do posla jedino u inozemstvu?


Na stranici PMF-a navodi se da se bakalaureat biologije-biokemije i fiziologije svoja znanja može primijeniti u biokemijsko-hematološkim laboratorijima, laboratorijima za molekularnu biologiju i in vitro oplodnju, toksikološkim i ekološkim laboratorijima različitih profila, laboratorijima za praćenje kvaliteta hrane i vode, u farmaceutskoj, prehrambenoj, prerađivačkoj industriji, industriji za zbrinjavanje i preradu medicinskog i animalnog otpada i drugim sličnim djelatnostima, na visokoškolskim ustanovama, a uz određene uvjete i u drugim obrazovnim ustanovama.

Izgleda da ovo nije moguće, baš kao ni podatak da genetičari mogu raditi na ispitivanju citogenotoksičnosti različitih suplemenata, polutanata, lijekova i drugih farmaceutskih pripravaka, te ekoloških faktora, primjenu i razvoj različitih analitičkih tehnika i postupaka, rad u molekularno-genetičkim i citogenetičkim laboratorijima, laboratorijima za genotipizaciju virusa, bakterija, biljaka, životinja uključujući i čovjeka, u svim genetičkim, dijagnostičkim (prenatalnim, postnatalnim) i forenzičkim laboratorijima... Možda baš ono što nam je u današnje vrijeme pandemije koronavirusa itekako bitno.

U Amilinom slučaju, kao i u slučajevima svih njenih kolega, licencu bi bez problema dobili kad bi odselili iz svoje zemlj ei u inozemstvu nistrificirali svoju diplomu.

Još vijesti