L.B. u Vijesti

Studenti traže 30% 'covid-popusta' na školarine: Godišnja školarina niža, ali pod kojim uvjetom?

Studenti se suočavaju s nepovoljnom odlukom kojom mogu dobiti popust na školarinu, ali uz više mjesečne rate kredita.

7. lipnja 2021 17:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti u Engleskoj predlažu novi model plaćanja školarine. Naime, iako bi ostvarili jednokratni popust na školarinu u iznosu od 2700 funti plaćali bi veće mjesečne rate kredita koji su morali podići kako bi platili studij. Ovaj ustupak trebao bi kompenzirati poteškoće s kojima su se susreli tijekom studiranja u pandemijskim uvjetima.


"Fiskalno neutralno rješnje"


Skupina studenata koju predvode udruge s London School of Economics (LSE) i Sveučilišta u Sheffieldu pisala je ministru obrazovanja, Gavinu Williamsonu te Michelle Donelan s prijedlogom da vlada financira popust od 30% na ovogodišnju školarinu, ali uz podizanje kamate s 3% na 6.2%, što znači da bi samo studenti s najvišim primanjima mogli vratiti zajam, piše The Guardian.


>>>Peticija uspjela? Studenti podigli prašinu zbog visoke školarine, s Veleučilišta odgovaraju: 'Razmatramo snižavanje cijena'<<<


"Tražimo promptnu financijsku pravdu za sve sveučilišne studente pogođene COVIDOM. U idealnom svijetu, obrazovanje bi trebalo biti besplatno, no, u godini u kojoj studenti zahtijevaju kompenzacije školarina, osmislili smo fiskalno neutralno rješenje kojim se, jednokratnom isplatom, pomaže studentima", piše u njihovom apelu vladi.


Nakon 30 godina krediti se 'brišu'


Predstavnici studenata, koji svi dolaze sa sveučilišta Russell grupacije, svoje su kalkulacije pripremili u suradnji s konzultantima s LSE-a. Kalkulacijom se predlaže povećanje mjesečne rate kredita za školarinu što znači da bi 1 milijardu funti od 30%-tnog sniženja platili diplomci s najvećom mjesečnom zaradom (jer se pozajmice otpisuju nakon 30 godina), umjesto poreznih obveznika ili pak diplomaca s niskim primanjima koji uglavnom kredit otplaćuju kroz puno dulji period.


>>>Najbolje godine života provode u 4 zida: Evo kako je korona pokvarila studiranje u Hrvatskoj<<<


Prosječni student na diplomskom studiju platio bi 6,500 funti tijekom života, dok bi oni koji zarađuju najviše platili čak 29,800 funti više.


Pandemijski uvjeti većinu su studenata okovali uz računala u obiteljskim domovima s obzirom da su se kampusi zatvorili krajem jeseni pa sve do 17. svibnja. Zbog toga su propustili predavanja uživo, nisu imali pristupa knjižnicama i čitaonicama, društvenim i vannastavnim aktivnostima. Mnogi su se osjećali frustrirano što nisu mogli ući u svoje sobe u domovima ili pak stanove koje su uredno plaćali.


"Sveučilišta su se tijekom ljeta 2020. pogrešno postavila prema svemu. Bili su prezahtjevni u očekivanjima od studenata, što je doprinijelo nerealističnim očekivanjima od toga kako bi ova akademska godina trebala proći. Ovo je dovelo do situcije u kojoj su studenti ljuti što i dalje plaćaju visoke cijene školarina za svoje obrazovanje!", izjavio je David Gordon, tajnik udruge studenata sa LSE-a.


>>>Studirat će dulje, ali više nije mogla: Zagrebačka studentica pauzirala godinu zbog korone i online nastave<<<


Gordon kaže da je ovaj model refundiranja pokušaj da se na konstruktivan način s vladom otvori tema kompenzacije nakon što su iscrpili sve druge mogućnosti i institucije kojima su se obratili.
Pismo prijedloga reprogramiranja studentskih kredita potpisalo je 17 studentskih udruga brojnih engleskih sveučilišta, a podršku su im izrazili i kolege iz Škotske i Irske.


Iz Ureda za studente izjavili su da će pratiti razvoj događanja te da bi sveučilišta treba biti otvorena prema studentskim potrebama i očekivanjima.


izvor: The Guardian

Još vijesti