Vodič za brucoše

Studenti farmacije objasnili zašto trebamo cjepiva! Objavom pokopali Pernara i njegov vitamin C, a on poručio: 'Ako su tako pametni, nek' izađu na izbore'

MojFaks | Vijesti, 13.11.2019.Studenti farmacije objasnili zašto trebamo cjepiva! Objavom pokopali Pernara i njegov vitamin C, a on poručio: 'Ako su tako pametni, nek' izađu na izbore'

Prije nekoliko mjeseci, zagrebački studenti Farmacije zainteresirali su javnost svojim odgovorom influcerici Elli Dvornik kada je napisala blog o 'tetama u ljekarnama'. Jučer su to opet napravili na svom portalu Recipe, a ovoga puta na kontroverznu temu cjepiva.

"Tijekom pisanja ovog jednog članka proučeno je 69 literaturnih navoda koji su svi redom stručne knjige, sveučilišni udžbenici te studije i znanstveni članci objavljeni u relevantnim časopisima", napominju iz Recipea

Sve veći broj tzv. 'antivaxx' pobornika nagnao je ove studente na izradu ovog članka koji detaljno, iz perpektive ljekarnika, objašnjava način funkcioniranja cjepiva - laički rečeno, cijepljenje ukratko znači ubrizgavanje 'bolesti' ali bez samog obolijevanja, zbog čega će naš sustav, kada se sljedeći put tijekom života susretne s istom bolesti, brže i efikasnije reagirati na tu bolest i automatski ju 'pobijediti'.

Sam članak automatski je dobio velik broj komentara i lajkova, i dok su ljudi uvelike ponosni na rad ovih studenata, neki komentari, očekivano, negativno su reagirali na sve članke, a neki su portal, koji je prošle godine dobio i Rektorovu nagradu, nazvali 'bezveznim'.


'Pretočite to u ozbiljan rad'


"Ono što bih voljela vidjeti je da, umjesto objavljivanja članka na bezveznom portalu koji je posve pristran to pretočite u ozbiljan rad i pošaljete ga kvalitetnom peer-reviewed časopisu", komentirala je jedna članica Facebooka.

I sam je saborski zastupnik Ivan Pernar, inače velik pobornik vitamina C kao zamjenu za cijepljenje, objavio taj članak na svojoj stranici.

"Ako oni misle da su tako pametni, nek slože listu i izađu na izbore, pa da vidimo koliko će glasova dobiti", komentirao je studente Pernar. 

Studenti napominju kako je za shvaćanje cijelog procesa potrebno pročitati cijeli njihov članak, a što on kaže, možete pogledati ovdje.


P.H.

Foto: Shutterstock 


studentiFarmacijaRecipečlanakcjepiva


Prati nas na Instagramu!