Mojfaks.hr u Vijesti

Studentska depresija: Kako se nositi sa stresom tijekom studiranja

Studentska depresija još uvijek je tabu tema o kojoj rijetki žele govoriti, a činjenica je da je većina nas osjeti, barem jednom tijekom studiranja.

19. veljače 2016 16:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nije lako rješavati studentske obaveze, a s njima i stres kojem smo neprestano izloženi.

Uvijek dođe ono vrijeme akademske godine kad nam se čini da ćemo se ugušiti pod stotinama knjiga koje moramo prelistati, skripti koje moramo naučiti i seminara koje moramo napisati. U tim periodima, može nam se činiti da je iskustvo studiranja malo previše za podnijeti, a to je jednostavan način da upadnemo u začarani krug tjeskobe i lošeg raspoloženja, samo zbog preopterećenosti i silnih obaveza.

Studiranje bi trebalo biti vrijeme upoznavanja novih ljudi, umrežavanja s budućim poslodavcima i kolegama, putovanja, izlazaka, eksperimentiranja i slobode, no nekako svi ovi pozitivni osjećaji i uspomene izblijede kad se nađemo pritisnuti pod bremenom svih obaveza – kao da se svijet ruši oko nas i na nas.

Svi su barem jednom osjetili studentsku depru koju ne treba izjednačiti s kliničkom depresijom. Studentska depresija je osjećaj tuge i bespomoćnosti, beznađa zbog preopterećenosti i rada na puno stvari odjednom. Neki se rastuže zbog ocjena i obaveza, nekome nedostaje obiteljski dom i mamina kuhinja, no na kraju dana, unatoč različitim razlozima, osjećamo se loše, tužno i tjeskobno. Studentska depresija pokvarit će nam dojam studiranja i studentskog života.

Kad vam se to dogodi, a sigurno hoće ili vjerojatno već barem jednom jest, najbolje je da se utješite činjenicom da niste sami u tome. Svi mi s vremena na vrijeme posrnemo, osjetimo veliki pritisak i stres zbog obaveza koje se gomilaju i opterećuju nas, a roditelji i stari prijatelji su daleko.

Istina je da je kroz iste probleme prošlo mnogo studenata prije nas, a proći će i mnogi iza nas. Gužve tijekom rokova ne traju čitave godine stoga se pobrinite da se dobro nagradite za uložen trud i riješene ispite i seminare nakon svakog ispitnog roka. Pronađite hobi koji vas opušta ili vam dozvoljava da se 'ispraznite' od negativne energije koju ste sakupili učeći i živcirajući se. To je jedini način da spremni dočekate sljedeće rokove i kaos koji nastupi u tih nekoliko tjedana.

Bit će bolje! Zapamti da je studentska depresija prolazno stanje koje će nestati čim se malo odmoriš, opustiš i ponovo nasmiješ s prijateljima.


izvor: The Odyssey Online

Još vijesti