Mojfaks.hr u Vijesti

Studentski poslovi – mitovi i stvarnost

Gotovo pa nema studenta koji nikada nije lijepio deklaracije, telefonski terorizirao klijente i povlačio kupce za rukav pokušavajući prodati Dolce Gusto. Isto tako nema studenta koji se nije pitao: 'Postoji li išta bolje od ovog?!'

19. Siječnja 2016 17:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naravno da postoji, no takvi poslovi od studenata zahtijevaju ipak malo više truda, zalaganja i motivacije. Studenti su vrlo nestrpljivi kada se treba požaliti na male satnice, loše radne uvjete i nemogućnost napredovanja.

S druge strane, valja imati na umu da su studentski poslovi zapravo prilagođeni studentu, od njega ne iziskuju puno truda i zalaganja, pretpostavljajući da je student tu i tako privremeno.

Kako biste znali u što se točno upuštate, donosimo jedan običan i jedan neobičan studentski posao i prenosimo vrijedna iskustva i savjete studentice Barbare i studenta Mislava, koji su pokušavali uskladiti svoje poslovne i studentske obaveze.

Scenarij prvi

Barbara (24), studentica je dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija zaposlila se u poduzeću za PR i promidžbu McCann Zagreb.

\'\'Znala sam da se za posao u ovoj tvrtki moram istaknuti, pa sam se odlučila za malo drugačiji pristup\'\', kaže Barbara. Ovakav tip poduzeća traži kreativne i samostalne osobe koje mogu raditi pod velikim pritiskom. "Uz životopis, umjesto molbe poslala sam scenarij. Budući da je to moja struka, scenarij sam zamislila kao parodiju \'razgovora za posao\'. Tom formom uspjela sam, zapravo, prodati samu sebe.\'\'

Ubrzo je dobila i poziv za pravi razgovor na kojem su je pohvalili za kreativnost i ponudili joj da postane dio tima koji se bavi pisanjem televizijskih reklama. Posao je bio izvrsno plaćen, no od Barbare se očekivalo da puno putuje, razgledava lokacije i da ispoštuje deadline kampanje pod svaku cijenu.



Taj se zahtjev znao pretvoriti u bjesomučna ispisivanja likova i situacija, često do sitnih jutarnjih sati. Ubrzo je  morala odustati jer jednostavno nije mogla uskladiti studentske obaveze, a i pritisak je bio gotovo neizdrživ, no i sama priznaje kako je to bilo vrijedno životno iskustvo.

Scenarij drugi

Mislav (25) radio je u skladištu na uobičajenom studentskom poslu. Tri je godine radio svaki dan pokušavajući uskladiti sve obaveze.

\'\'Nije bilo nimalo jednostavno, radio bih od pol 8 ujutro i često trčao na popodnevna predavanja. Kada bih napokon došao doma, samo bih se srušio u krevet u odjeći i tenisicama, i ono najgore – sljedeći dan opet sve ispočetka.\'\'

Puno je puta ujutro, priznaje, jednostavno htio ostati ležati u toplom krevetu, no znao je da, ukoliko ne dođe na posao, gubi i tu skromnu dnevnicu. Posao nije bio zahtjevan, a radne je kolege vremenom vrlo dobro upoznao, no ipak nije bio zadovoljan. \'\'Često sam se pitao zašto gubim vrijeme ovdje, što ću staviti u životopis kad završim faks – slaganje kutija na paletu?\'\', prisjetio se.



Kada je napokon diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, mislio se oprostiti od svojih kolega i prijaviti na burzu. Nemalo se iznenadio kada mu je šef ponudio posao za stalno u računovodstvu. Gotovo je odmah po završetku faksa dobio posao za stalno, u struci, sa svojim uredom i solidnom plaćom. Zadovoljan i bez skromnosti, Mislav zaključuje kako je to i zaslužio.

Dakako, jedna univerzalna formula za pronalazak dobrog studentskog posla ne postoji, kao što i ne postoji pravilo kako ga zadržati. Na kraju sve ovisi o karakteru i motivaciji studenta, kao i o njegovoj sposobnosti da uspješno posloži svoje prioritete, a pravi će poslodavac to uvijek prepoznati.

Sigurno je jedino da je svako radno iskustvo zapravo životno iskustvo i kao takvo uvijek korisno.

Filip Pavić
foto: Freeimages

Još vijesti