Mojfaks.hr u Vijesti

Studentu otkazalo srce zbog energetskih napitaka – u bolnici proveo 58 dana

Zbog prevelike konzumacije energetskih pića, 21-godišnji student hospitaliziran je zbog zastoja srca, a liječnici su razmišljali čak i o transplantaciji organa.

27. travnja 2021 13:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tijekom dvije godine svaki dan je popio četiri limenke od 500 mililitara energetskog pića, navodi se u izvještaju British Medical Journala. U svakoj limenci nalazi se i 160 miligrama kofeina. U bolnici je proveo 58 dana, uključujući i vrijeme na intenzivnoj koje je opisao kao "traumatično".


Prije hospitalizacije, požalio se na plitko i isprekidano disanje i gubitak tjelesne težine tijekom četiri mjeseca. Liječnici su u procesu liječenja razmatrali brojne dijagnoze, no zaključili su da je najizglednija kardiotoksičnost izazvana konzumiranjem energetskih pića. Razmišljali su i o transplantaciji organa nakon što su testovi pokazali da mu srce i bubrezi otkazuju.


>>>Možda nisu zdravi, ali će vam oči ostati otvorene: Domaći studenti znaju najbolje načine da ne zaspete tijekom rokova<<<


Neimenovani pacijent tri mjeseca prije hospitalizacije nije mogao pohađati predavanja zbog lošeg zdravstvenog stanja. "Kad sam pio četiri energetska pića dnevno patio sam od drhtavice i aritmije srca, zbog čega se nisam mogao koncentrirati na dnevne obaveze niti one u sklopu studija", kazao je.


Nakon devet mjeseci, srčana funkcija ponovo je uspostavljena "uz blago oštećenje", no u izvještaju se navodi da je teško predvidjeti hoće li nastupiti potpuni opravak ili pak relaps u prethodno stanje.


Student se također požalio na bolne migrene koje bi ga mučile u periodima kad ne bi pio energetske napitke. "Ograničile su i moju sposobnost da obavljam svakodnevne zadatke pa čak i da uživam u slobodnim aktivnostima poput šetnje parkom", tvrdi.


>>>Ne miješaj na brucošijadama: Kombinacija alkohola i energetskih pića opasnija je od ove droge<<<


Nakon svega što je proživio, smatra da bi javnost trebala biti svjesnija opasnosti energetskih pića te utjecaja njihovih sastojaka na ljudski organizam. "Vjerujem da izazivaju ovisnost i da su previše dostupna mladima. Smatram da bi ih trebalo označavati upozorenjima, kao na kutijama cigareta, na kojima bi se ilustrirali rizici konzumiranja sastojaka energetskih pića", dodao je.


Ovaj se događaj odvio nakon rezultata neovisnog istraživanja Sveučilišta u Cardiffu u kojemu je sudjelovalo 176 tisuća školaraca u dobi od 11 do 16 godina u periodu od 2013. do 2017. godine. Istraživanje je pokazalo da čak 6% učenika energetska pića konzumira na svakodnevnoj bazi – što je očito trend koji se nije mnogo mijenjao u međuvremenu.


izvor: BBC News

Još vijesti