Mojfaks.hr u Vijesti

Studiranje u Švedskoj od sada zaboravite

Svi koji su mislili danas sutra otići u Švedsku na studij imaju sada jednu stvar manje za razbijati glavu. Šveđani su odlučili drastično naplaćivati akademske programe za sve ne - EU građane.

30. ožujka 2011 13:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Od rujna ove godine u Švedskoj će studiranje biti besplatno isključivo za domaću i EU populaciju. Ostali će u prosjeku plaćati skoro 100 000 kuna godišnje, što će se katastrofalno odraziti na postdiplomske programe.

Naime, već su tamošnji falkulteti zaprimili 86 posto manje aplikacija nego prošle godine, mnogim odsjecima prijeti zatvaranje i rijeke studenata iz Kine, Pakistana, Irana, Bangladeša i Indije će morati potražiti neke druge zemlje za izrazito jeftino i kvalitetno studiranje.

Studenata će biti manje, ali će biti vrlo zahtjevni

Mnogi se također boje da će novo naplaćivanje školarina pretvoriti Švedsku u tehnološki i znanstveno zaostalu sredinu. Tim više što je premalo mladih Šveđana zainterestirano za prirodne znanosti.

No, ne samo to. S tako viskim školarinama profesori strahuju da će studenti koji ostanu postati vrlo zahtjevni i praktički se ponašati kao klijenti. A što bi drugo trebali očekivati nakon što ih globe za sto somova kuna? S druge strane, procjena je da zbog drastično smanjenog broja studoša, faksevi neće ubrati bogznakakvu lovu i pitanje je koliko će dugoročno država uštedjeti osima ako ne želi pozamašan broj nastavnog osoblja poslati na ulicu. 


Krešimir Dujmović

Još vijesti