Mojfaks.hr u Vijesti

Stvari ipak idu nabolje: Napokon manja nezaposlenost mladih

Do konca studenoga prošle godine 31.705 mladih osoba, u dobi do 30 godina života dobilo je posao na neodređeno vrijeme.

11. Siječnja 2016 17:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ti mladi ljudi zaposleni su zahvaljujući novoj mjeri na tržištu rada, odnosno oslobađanju poslodavca od plaćanja doprinosa na plaću u periodu od pet godina ukoliko za stalno zaposli mladog radnika.

Uvođenje te mjere početkom prošle godine izazvalo je negodovanje i među sindikatima i mladima koji su se s jedne strane pitali hoće li starija radna snaga zbog poticajnog zapošljavanja mladih ostajati bez posla, a s druge je kritizirali zbog činjenice da će zbog porezne olakšice poslodavcima biti manje uplate zdravstvenih doprinosa, kao i doprinosa za zaštitu na radu i zapošljavanje.

Čini se da se mjera ipak pokazala uspješnom: na razini trećeg kvartala prošle godine, prema podacima europskog statističkog ureda (Eurostata) stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj je bila na razini 43,1 posto. Iako je i dalje riječ o vrlo visokoj stopi nezaposlenosti mladih, jednoj od najviših u Europi, trend se ipak mijenja!

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj svoj je vrhunac doživjela 2013. godine. Prema podacima Eurostata, te je godine prosječno 50 posto mladih u dobi od 15 do 25 godina života bilo bez posla. Hrvatska je već 2013. godine, prije ulaska u EU, počela s primjenom Garancije za mlade financirajući mjere aktivne politike zapošljavanja iz nacionalnih sredstava.

Uzdanica aktivacije mladih na tržištu rada postalo je stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), mjera koja se primjenjivala još od 2011. godine i koju je uglavnom koristio državni sektor.

S kombinacijom 10 drugih mjera namijenjenih mladima, od samozapošljavanja, preko dijeljenih radnih mjesta, poticaja za socijano poduzetništvo i rad u zajednici, postiglo se daljnje smanjivanje udjela nezaposlenih mladih osoba. Na razini 2014. godine, tako je prema podacima Eurostata, nezaposlenost mladih u Hrvatskoj pala na 45 posto.

Sama Garancija mladima jamči da će u roku od četiri mjeseca od trenutka napuštanja ili završetka obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost dobiti ponudu za posao ili naukovanje, odnosno vježbeništvo ili pripravništvo, odnosno dobiti ponudu za nastavak obrazovanja. Posebna pozornost Garancije je na mladima koji su napustili obrazovanje, ne rade, niti se profesionalno osposobljavaju (NEET).

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj više od 19 posto mladih koji su "nigdje", a upravo je u postupku stvaranje NEET registra. "Mi moramo doći do tih mladih ljudi, vidjeti zbog čega nisu na tržištu i kako ih aktivirati", rekao je ministar Mirando Mrsić nadajući se kako će do sada odrađeni posao biti nastavljen jer "sredstva su osigurana, mjere se provode".

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Novi list
foto: arhiva

Još vijesti