Mojfaks.hr u Vijesti

'Svatko može biti akademski briljantan': 12-godišnja Romkinja ima IQ viši od Einsteina

12-godišnja romska djevojčica prozvana je novootkrivenom genijalkom nakon što je na testu inteligencije dobila 162 boda – što je 2 boda više od Einsteina i Hawkinga!

3. kolovoza 2015 12:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nicole Barr dobila je maksimalan broj bodova koje mladi mogu doiti na testu inteligencije za mlade, a rezultat joj je za 2 boda bolji od Einsteinovog, ali i onog profesora Stephena Hawkinga. Ovo je svrstalo Nicole, koja potječe iz Romske obitelji i živi u Harlowu u essexu, u 1% najinteligentnijih osoba na svijetu. Njen otac James smatra da je njeno nevjerojatno postignuće sve o čemu trenutno bruji romska zajednica.

Prosječni rezultat je 100, dok se rezultati iznad 140 bodova smatraju rezultatima genijalaca.

Nicole je iznenađena: "Kad sam saznala da sam dobila toliko bodova, nisam to očekivala. Bila sam šokirana. Sjećam se da sam bila u osnovnoj školi, glumila sam anđela u školskoj predstavi, a kad se druga djevojčica koja je isto glumila anđela nije pojavila, jednostavno sam naučila i tekst njene uloge."

Školarka iz Burnt Mill akademije u Harlowu uživa u čitanju, pjevanju i glumi i nada se da će jednog dana postati doktorica. Njen 36-godišnji otac James, koji radi kao čistač odvoda i na održavanju cesta, oduševljen je rezultatima: "Priča se širi romskom zajednicom, posebno putem Facebooka preko kojeg se dijele članci. Lijepo je da za promjenu imamo nešto lijepo. Ovo dokazuje da nije bitno odakle potječeš – svatko može biti akademski briljantan."

...Usudiš li se riješiti test: on-line IQ testiranje...

U osnovnoj školi, Nicole je bila nekoliko godina naprednija od vršnjaka, a kompleksnije matematičke zadatke mogla je rješavati već s deset godina.

Helena Mills, voditeljica BMA skupina u šest različitih škola uključujući Burnt Mill akademiju, izjavila je: "Nicole je briljantna učenica. Marljivo radi i već se na prvoj godini \'bacila\' u mnoge različite školske aktivnosti. Na primjer, išla je na kampiranje, natjecala se u pisanju i na nacionalnom natjecanju iz matematika. Ona je živući primjer našeg mota da se trud i rad isplate."

Mensa ima oko 110 tisuća članova diljem svijeta od kojih se 20 tisuća nalazi u Britaniji. Samo osam posto članova ima manje od 16 godina, a samo 35% svih članova su žene.


Iz Mense kažu da su znakovi (pokazatelji) darovite djece izvrsna memorija, naporednost u školi, duboki interes za neko područje ili problem i preferiranje starijeg i malo zrelijeg društva.

Glasnogovornica Mense Ann Clarkson izjavila je: "Nicolin IQ smješta ju u vrh populacije. Samo djeca mogu dobiti više od 161 boda na testovima jer je za odrasle maksimum bodova 161. Test je prilagođen godinama. Iako rezultat od 162 nije nepoznat, jako je rijedak."


L.B./izvor: The Tab
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti