Mojfaks.hr u Vijesti

Sve je u glavi: Ovaj pokret profesorima odaje da varate na testu

Američki znanstvenici došli su do zaključka da jedan pokret u 76% slučajeva odaje studente koji varaju na ispitu. Niste sigurni čak ni ako ispite rješavate online...

24. travnja 2017 17:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Asistenti ili profesori koji šetaju prostorijom dok studenti pišu ispit – odličan i više puta provjereni način kontrole i sprječavanja prepisivanja (uz časne iznimke).


No, prema jednom istraživanju provedenome u SAD-u, čini se da bi varanju na ispitima (kako onima u predavaonici, tako i onima koje rješavate online), mogao doći kraj. Rješenje leži u pokretu koji ponavljaju studenti koji vire u bilješke ili "guglaju" odgovore.


Ako već smiješ imati bilješke tijekom ispita - zašto ne škicnuti u njih?


Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni tvrde da mogu predvidjeti, i to sa 75,6% točnosti, varaju li kandidati koji polažu ispit i to pomoću promatranja načina na koji okreću glavama ili zastajkuju prilikom odgovaranja na pitanja. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu "Higher Education Research and Development" (Istraživanje i razvoj višeg obrazovanja).


...Koristili društvene mreže za varanje na ispitu: Zbog par \'prepisivača\' cijela generacija snosit će posljedice...


U članku naziva "Detecting probable cheating during online assessments based on time delay and head pose" (Otkrivanje vjerojatnosti varanja tijekom online ispita na temelju vremenske zadrške i položaja glave), autori Chia Yuan Chuang, Scotty D. Craig i John Femiani objašnjavaju kako su snimali kretnje glava 42 brucoša dok su pisali kratki online ispit.


U slučajevima kad je studentima bilo dozvoljeno imati bilješke tijekom ispita, položaj glave odavao je da često "škicaju" u te iste materijale pa im je pogled "bježao" s ekrana pred kojima su ih ispitivali i promatrali "profesori".


Iako pogled nije jedini kriterij po kojemu možete otkriti vara li netko, znanstvenici su ustvrdili da su se također "ponašali na način koji je dosljedan varalicama". Rezultati ovog istraživanja, tvrde, mogli bi omogućiti izradu sustava koji bi automatski izdvojio sumnjive studente čak i tijekom pisanja ispita na daljinu.


Ipak s takvim sustavima treba oprezno


Istraživanje je provedeno i prezentirano u jeku sve jače potrebe da se stvori pouzdan sustav ocjenjivanja online studenata, a koji nije podložan manipulacijama te koji bi na adekvatan način mogao izdvojiti studente koji prepisuju i iskorištavaju činjenicu da ne sjede u predavaonici ili kabinetu ispred profesora.


..U najavi rigorozne kazne: Za varanje i kupovanje seminara i završnih radova – kriminalni dosje...


U travnju 2016. godine, EU je objavila da će financirati projekt vrijedan 7 milijuna eura, a koji za zadatak ima razviti tehnologiju online procjene koji će se temeljiti na facijalnoj i glasovnoj identifikacijskoj tehnologiji.


Inicijativa "The Adaptive Trust-based E-assessment System for Learning" (Tesla), koja potiče sveučilišta da u što većem broju nude online studijske programe, s pilot projektom u kojem će sudjelovati 14 tisuća studenata započet će 2018. godine, a nakon te faze krenut će se u razradu proizvoda koji će moći kupiti sva sveučilišta koja će se željeti priključiti inicijativi.


...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


Ovakva istraživanja pokazuju da se sličnim planovima mora pristupati promišljeno i oprezno. Iako je uspjeh istraživanja s početka teksta iznosio zadovoljavajućih 75,6% prilikom razotkrivanja prepisivača, dodatnih 10% lažno je "optuženo" za varanje.


Zbog toga se kriteriji položaja glave i vremenske odgode odgovaranja na pitanje moraju percipirati kao samo dva, a nikako kao dovoljan ili jedini kriterij za dešifriranje ponašanja varalica.


L.B./izvor: Times Higher Education

foto: Shutterstock

Još vijesti