Mojfaks.hr u Vijesti

Sve više djevojaka studira – dečki i dalje bolje plaćeni nakon diplome

Ako statistika kaže da je sve više djevojaka na fakultetima, zašto su nakon diplome, za obavljanje istog posla, slabije plaćene od muških kolega?

7. prosinca 2015 10:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Početak ovog 21. stoljeća označio je pomicanje omjera snaga muškaraca i žena na fakultetima.

U Britaniji se, primjerice, od 2008. godine na fakultete upisuje više djevojkama nego mladića, a ova se razlika iz godine u godinu povećava. Također ih je sve više u pojedinim znanostima, kao što je u Hrvatskoj slučaj s medicinom gdje je udio djevojaka toliko nadmoćan da je dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu jednom prilikom izjavio da je djevojaka na tom fakultetu 'previše'.

...Medicina se sve više feminizira: Miličić o ponovnom uvođenu prijemnog na Medicinski fakultet...


Alan Smithers, ravnatelj Centra za edukaciju i istraživanje zapošljavanja na Sveučilištu u Buckinghamu kaže da su djevojke u prosjeku uspješnije na prijemnim ispitima i državnim maturama zbog čega češće imaju priliku birati fakultet po izboru, pa čak i one najbolje među fakultetima.

Dodao je: "Imaju bolje rezultate na naprednim razinama predmeta na državnoj maturi, a i spremnije odlaze na fakultet, možda jer više uživaju u akademskom učenju."

No, postoji i druga strana ove pomalo romantične medalje. Osim što su djevojke zbilja najčešće sklone učenju i doista ostvaruju odlične rezultate na ispitima, ono što ih često ponuka da upisuju fakultete je razlika između žena i muškaraca na tržištu rada.

Iako su djevojke očito spremnije investirati dodatno vrijeme i financije potrebno za studiranje, umjesto traženja posla odmah nakon srednje škole, možemo zaključiti da je tome tako jer se nadaju da će im fakultetska diploma pomoći kasnije prilikom traženja posla, kao i oko formiranja plaće koju će za svoj rad dobivati. Često djevojke ipak nisu svjesne da će na tržištu rada, za obavljanje istoga posla, dobivati manju plaću od kolege muškarca.

Još jedan bitan psihološki faktor je i taj da će djevojke gorljivije iskoristiti priliku za studiranjem jer je ženama dugo kroz povijest bilo zabranjeno studirati i formalno se obrazovati.

Unatoč što se danas razlike između muškaraca i žena pokušavaju umanjiti, realni svijet i dalje je nepravedan pa se djevojke često moraju više truditi i dokazivati na poslu nego muški kolege.

Zbog svega toga, za većinu žena zapošljavanje nakon mature ne dolazi u obzir baš zbog ove tržišne konkurencije i manjih plaća: s diplomom u džepu ipak su mogućnosti zapošljavanja šire, a prilike za pristojniju plaću veće.

izvor: Independent

Još vijesti