Mojfaks.hr u Vijesti

Sve više hrvatskih studenata studira u Mostaru

Sveučilište u Mostaru sve je popularniji odabir hrvatskih studenata. Podaci iz 2013. godine kažu da je od ukupno 2847 upisanih brucoša, njih 553 dolazilo iz Hrvatske, dakle svaki peti student.

9. veljače 2015 14:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Argumenti su raznoliki: neki studenti tvrde da u Mostaru ima više izbora fakulteta na jednom mjestu, drugi tvrde kako je studiranje u Mostaru daleko jeftinije nego u bilo kojem gradu Hrvatske, neki tamo odlaze zbog državne mature, a drugi opet zbog uspjeha u srednjim školama. Ima i onih koji su oduševljeni gradom, ali i onih koji tvrde da je nastava kvalitetnija nego u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj postoje predrasude prema mostarskom Sveučilištu. U Splitu nisam mogao upisati građevini i upisao sam je u Mostaru. Primjerice, ovdje mi predaje dosta profesora iz Splita. Mostar je tako blizu, tako sličan Splitu i po klimi i ljudima", kaže student treće godine građevine, koji dolazi iz Splita.

"Mostar me privukao najviše zato što nisam mogla upisati novinarstvo prije Zagreba. Nisam se pokajala! Doduše, nisam imala sreću da upadnem u Studentski dom koji je krasan, ovdje sobu plaćam 800 kuna, što je upola jeftinije nego npr. u Zagrebu, a da ne govorimo o Dubrovniku. A obrok u menzi košta 9 kuna? Gotovo je sve jeftinije", kaže studentica novinarstva iz Dubrovnika.

O uvjetima u studentskom domu, cijenama, uvjetima prijave za smještaj te dodatnim sadržajima koje studentski centar nudi tamošnjim studentima, pogledajte u videu mostarske Studentske TV.


Iskustva sadašnjih i nekadašnjih studenata koji studiraju u BiH možete pročitati na stranicama Foruma posvećenima samo toj temi.



L.B./izvor: Večernji list
foto: YouTube

Još vijesti