Mojfaks.hr u Vijesti

Sve više studentica pije – činjenice o ženama i alkoholu

U posljednje vrijeme ne kaže se 'kruh naš svagdašnji' već 'alkohol naš svagdašnji'. Naime, alkohol je postao općeprihvaćena činjenica i dok je u prošlosti uglavnom bio muška stvar za uživanje, danas u njeU posljednje vrijeme ne kaže se 'kruh naš svagdašnji' već 'alkohol naš svagdašnji'. Naime, alkohol je postao općeprihvaćena činjenica i dok je u prošlosti uglavnom bio muška stvar za uživanje, danas u njemu sve više i češće uživaju upravo žene. mu sve više i češće uživaju upravo žene...

12. rujna 2013 13:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Posebno je ta navika raširena među mlađom populacijom, konkretno među studenticama pa tako neka istraživanja pokazuju da danas studentice čak više uživaju alkohol od studenata. Kao i u svemu, ključ alkohola je u umjerenosti. Čaša alkohola dnevno, prije svega vina, može imati dobar utjecaj na zdravlje. Međutim, rijetko tko staje samo na jednoj mjerici alkohola dnevno te se ovakve preporuke uvelike nadmašuju. A kada se događa pretjerivanje, posebice na dulji vremenski period, sve ostavlja posljedice na zdravlje.



Istraživanja ljudskog tijela pokazala su da alkohol drugačije utječe na žene nego na muškarce. Zapravo, ima mnogo jači i impresivniji učinak na žensko tijeko, stoga saznajte neke činjenice o ženama i alkoholu.

Sve više žena voli tzv. \'binge drinking\'

Binge drinking opisuje brzo opijanje, dakle kada se strusi što veći broj alkoholnih pića u što kraćem vremenu. Istraživanja pokazuju da sve više i više žena to radi, a prosjek za \'binge drinking\' je četiri pića u kratkom vremsnkom intrervalu, dok je većina žena izjavila kako popiju po šest pića.  Najviše to čine mlade žene od 18 do 34 godine starosti, a pokazalo se da nakon \'binge drinkinga\' često dolazi do raznih ozljeda, trovanja pa čak i moždanog udara.

Video: Tisuće studenata došlo na tulum i napravilo potpuni kaos!

Žene slabije podnose alkohol

U globalu ženska populacija slabije podnosi alkohol. Stručnjaci još ne znaju zašto je to tako, ali postoji nekoliko pretpostavki. Jedno objašnjenje je da hormon estrogen na drugačiji način reagira s alkoholom što izaziva probleme s jetrom. Drugo objašnjenje kaže kako žene i muškarci imaju različite enzime u stomaku, a treće da žensko tijelo ima manje vode po kilogramu, a budući se alkohol širi po vodi, kod žena je ta reakcija manja budući da imaju manje vode.



Manje alkohola, a problemi isti

Istraživanja pokazuju da je za žene i manja količina alkohola problematična te potiče razvoj raznih bolesti kao što su bolesti srca i jetre te ovisnost. Naime, i sedam pića tjedno te četiri pića u jednom danu već donose pojačane rizike za zdravlje žena, dok je za muškarce to čak 14 pića tjedno.

Studentski oglas – kuhanje u zamjenu za seks

Žene prije traže pomoć

U prosjeku žene koje imaju problem s alkoholom potraže stručnu pomoć čak četiri do pet godina ranije nego muškarci. Žene su obično manje opterećene društvenim stigmama vezanim uz alkohol nego muškarci.

Alkohol potiče razvoj tumora dojke

Brojne studije snažno povezuju alkohol i tumor dojke. Jedno piće dnevno nosi najmanji rizik, mada je već samim time on povećan, ali primjerice žena koja pije četiri alkoholna pića dnevno ima jedan i pol puta veći rizik od tumora dojke od žene koja uopće ne pije.



Alkohol je četiri puta smrtonosniji za žene nego za muškarce

Jedno njemačko istraživanje otkrilo je da je smrt povezana s alkoholom češća kod žena nego kod muškaraca, točnije alkohol se pokazao četiri puta smrtonosnijim za nježniji spol.

Kako bilo, sasvim je dovoljno razloga da se dva puta razmisli o pogledu u čašicu, zar ne?

Kakve ćete ljude susresti po studentskim domovima?

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

Još vijesti