Vodič za brucoše

Već ove godine! Još jedan hrvatski grad postaje destinacija za one koji žele na studij LOGOPEDIJE, ali i još jednog DEFICITARNOG zanimanja

MojFaks | Vijesti, 10.01.2020.



Već ove godine! Još jedan hrvatski grad postaje destinacija za one koji žele na studij LOGOPEDIJE, ali i još jednog DEFICITARNOG zanimanja

Riječko Sveučilište usmjerilo se prema pokretanju novih studijskih programa koji svakako prate smjernice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kad su kvote u pitanju...

Već su godinama studijski programi poput računarstva, strojarstva, elektrotehnike, medicine, farmacije, rehabilitacije, logopedije i socijalne pedagogije jedni od najtraženijih na tržištu rada, stoga se preporučuje da se na tim studijima povećaju upisne kvote ili pak uvede stipendiranje.

Kako je prošle godine vijest o pokretanju studija logopedije na Sveučilištu u Rijeci oduševila brojne studente, a čiji je proces usporen zbog papirologije, očekuje se pokretanje ovoga studija tijekom ove godine. "Studij logopedije, nažalost, nije pokrenut prošle godine zbog procedura na partnerskom Sveučilištu u Zagrebu. Međutim, ove godine će i taj studij biti pokrenut. Činimo sve da ova područja uskoro više ne budu na ovom popisu", osvrnula se za Novi list rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prljić Samaržija na novopečene preporuke HZZ-a o deficitarnim studijima čije bi upisne kvote trebalo povećati.


Također, potreba za farmaceutima je velika i to gotovo u svim županijama pa se stoga, uz studij logopedije, uskoro očekuje i pokretanje studija farmacije na Sveučilištu u Rijeci.

Farmacija i logopedija u Rijeci očekuju se već ove godine


"U pripremama smo kako bismo što prije na Sveučilištu u Rijeci akreditirali i studij farmacije, što će se vjerujem dogoditi tijekom ove godine. Potreba za farmaceutima je velika ne samo u našoj županiji. Optimistična je procjena da bi taj studij krenuo već ove godine, sve činimo kako bismo uspjeli, ali sasvim sigurno kreće od sljedeće. Na žalost, postupak akreditiranja reguliranih profesija poput farmacije još je i složeniji od onih koji nisu u tom statusu. Međutim, na razini Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz programsko financiranje, postoji veliko razumijevanje za pokretanje novih deficitarnih studija poput logopedije ili farmacije, ali i povećanje kvota u deficitarnom STEM području, što je od velikog značaja za sveučilišta. Od ostalih deficitarnih područja, od početka mandata ove uprave pregovaramo s potencijalnim partnerima o pokretanju studija socijalnog rada, ali nam administrativna ograničenja i ograničenja u zapošljavanju novih znanstvenika iz područja koja se ne izvode na sveučilištu otežavaju formiranje znanstvenog kadra koji bi mogao nositi ovaj ili i druge nove studijske programe", pojašnjava Prijić Samaržija.


Sveučilište u Rijeci prema prošlogodišnjim preporukama, povećalo je kvote za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a za ovu se godinu planira povećanje kvote i na studiju računarstva. Također, popis sveučilišnih i stručnih studija na kojima se preporučuje smanjivanje upisnih kvota, primjetno je smanjem u odnosu na prošle godine i odnosi se na četiri studijska programa: poslovnu ekonomija, poslovnu ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, logistiku i menadžment u pomorstvu i prometu te na studij prava.


V.S./izvor: Novi list
foto: lightpoet via Shutterstock


Sveučilište u RijeciLogopedijaFarmacijadeficitarna zanimanjaHZZOpreporuke


Prati nas na Instagramu!