Mojfaks.hr u Vijesti

Sveučilište u Zagrebu: Donešena odluka o upisnim kvotama

Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je jučer Odluku o kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u ak. god. 2013.2014.

13. ožujka 2013 16:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici održanoj 12. ožujka 2013. donio je Odluku o kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u ak. god. 2013./2014. Prema toj odluci, na Sveučilištu u Zagrebu za upis studenata u I. godinu studija osigurano je ukupno 12 456 mjesta, od čega 10 576 za redovite studente, 1455 za izvanredne studente i 425 za studente strane državljane.

Državljani zemalja EU-a studiraju u okviru kvota za studente iz RH

Budući da bi Republika Hrvatska 1. srpnja 2013. trebala postati članica Europske unije, kvota za studente strance namijenjena je državljanima zemalja izvan EU-a, a državljani zemalja EU-a od sljedeće akademske godine na hrvatskim će sveučilištima moći studirati u okviru kvota za studente iz RH.

Participacije i troškovi studiranja


Na temelju prijedloga Povjerenstva za praćenje ciljeva Ugovora sklopljenog s MZOS-om o punoj subvenciji participacija u troškovima studija studenata u ak. god. 2012./2013., 2013./2014. i 2014./2015., Senat je na sjednici usvojio i dokument Pravila participiranja redovitih studenata u troškovima studija na preddiplomskim, diplomskim, integriranim i stručnim studijima na Sveučilištu u Zagrebu.



Na temelju toga dokumenta utvrđeno je da su visine participacija studenata u troškovima studija za redovite studente po područjima studiranja određene Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu od 11. rujna 2012., koja će se od sljedeće akademske godine primjenjivati na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

U skladu sa spomenutom odlukom Senata iz rujna 2012., vrijednost jednog ECTS boda na Sveučilištu u Zagrebu kreće se od 120 do 160 kuna, ovisno o području (120 kuna u društveno-humanističkom, 140 kuna u tehničkom, biotehničkom i prirodoslovnom te 160 kuna u biomedicinskom i umjetničkom području).

U skladu s time, ovisno o području, visina maksimalnog iznosa participacije kreće se u rasponu od 7200 kn do 9600 kn, budući da se maksimalni iznos participacije izračunava tako da se cijena jednog ECTS boda pomnoži sa 60.

Dokumentom Pravila participiranja redovitih studenata u troškovima studija na preddiplomskim, diplomskim, integriranim i stručnim studijima na Sveučilištu u Zagrebu također je utvrđeno da participacije izvanrednih studenata ne mogu biti više od maksimalnih iznosa participacija određenih za redovite studente u području studiranja u koji pripada izvanredni studij. Odluku o eventualnim iznimkama od ovog pravila donosi Senat.

Redovni studenti koji prvi put upisuju prvu godinu - bez plaćanja

Participacije u troškovima studiranja sljedeće akademske godine neće plaćati redoviti studenti koji se prvi put upisuju na prvu godinu studija na Sveučilištu, studenti viših godina koji su u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 55 ECTS bodova na nekom od akreditiranih studijskih programa Sveučilišta, s iznimkom redovitih studenata s utvrđenim invaliditetom od 60 ili više posto, koji pravo na subvenciju Ministarstva ostvaruju ako su u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 30 ECTS bodova, te studenti koji su obuhvaćeni nekim drugim odlukama Senata ili fakultetskih vijeća.

Foto: photoxpress.com

Provjeri još:
Aktualni studentski poslovi - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek
Zagrebački studenti organiziraju \'Noć palačinki\'

Još vijesti